vrijdag 16 september 2022

Lutz Seiler - Stern 111

Toen dit boek uit kwam, heb ik er vaak mee in mijn handen gestaan. Om de een of andere reden wilde ik het graag lezen. Ik vroeg het voor mijn verjaardag en kreeg het nog ook! En in de vakantie heb ik het gelezen. 

Het verhaal

Twee dagen na de val van de Muur verlaten Inge en Walter Bischoff hun oude leven in het Oost-Duitse Gera. Via opvangcentra en tijdelijke onderkomens in het Westen volgen ze een lang gekoesterde droom, het ‘geheim van hun leven’, waar zelfs hun zoon Carl niets van afweet.  Carl weigert de opdracht om de nalatenschap van zijn ouders over te nemen en vlucht naar Oost-Berlijn. Hij wordt opgenomen in de kring van de ‘koene roedel’, een groep jonge vrouwen en mannen die zich bezighoudt met duistere zaakjes en een guerrillaoorlog voert om leegstaande panden in bezit te nemen. Stern 111 geeft een fantastisch panorama van de eerste jaren na de val van de Muur. En het vertelt daarnaast de geschiedenis van een gezin dat de weg terug naar elkaar moet zien te vinden.

De schrijver

Lutz Seiler (1963, Thüringen) woont in Wilhelmshorst nabij Berlijn, en in Stockholm. Na een leertijd als bouwvakker werkte hij als timmerman en metselaar, en voltooide in 1990 een studie Germanistiek. Hij ontving al vele belangrijke prijzen voor zijn werk, waaronder de Bachmannpreis, de Uwe-Johnson-Preis en de Deutscher Buchpreis.

Mening

De radio op de voorkant doet nostalgisch aan en speelt een belangrijke rol in de jeugd van Carl Bisschoff. In 9 delen wordt beschreven hoe het met Carl gaat na de val van de Muur en het verdwijnen van het IJzeren Gordijn. Twee dagen na de val van de Muur komt Carl bij Inge en Walter (zijn ouders) in zijn ouderlijk huis in Gera. Hij krijgt de verantwoordelijkheid voor het huis en zijn ouders gaan naar het Westen. Carl weet niet zo goed waarom en nadat zijn ouders weg zijn vertrekt hij zelf naar Oost-Berlijn. Via brieven houdt zijn moeder Carl op de hoogte van hoe het met haar is en Carl bouwt een soort bestaan op in een arme wijk in Berlijn, waar hij zijn oude liefde (en buurmeisje) Effie terug vindt. Er gebeurt van alles in Berlijn, met Carl, met Effie, met de geit. En ondertussen blijf je gissen naar de vreemde actie van Inge en Walter en hun vertrek (en dan vooral de manier waarop). Het is eigenlijk een beschrijving van de jaren na de val van de Muur en de verwarring die dat met zich mee bracht. En uiteindelijk ook over de ouders van Carl en hun vertrek. Het blijft interessant, ondanks de grote hoeveelheid pagina’s. 

Boekinformatie

Titel: Stern 111

Auteur: Lutz Seiler

Oorspronkelijke titel: Stern 111

Vertaler: Herman Vinckers

ISBN: 9789493169258

Uitgever: Meridiaan Uitgevers

Verschijningsdatum: 22 maart 2022

Aantal pagina’s: 584

Prijs: € 26,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten