woensdag 7 september 2022

Ik luisterde in juli en augustus: Bonnie Garmus, Justyn Edwards, Anna Woltz, Anya Niewierra, Marianne van der Wal

Vanwege de vakantie een gecombineerde post van de boeken die ik luisterde in juli en augustus. 3 kinderboeken en 2 voor volwassenen. Best afwisselend dacht ik.




Bonnie Garmus - Lessen in chemie

Verhaal: Maak kennis met Elizabeth Zott. Briljant scheikundige, onophoudelijke doorzetter en — helaas voor haar dromen en ambities — een vrouw. In de jaren zestig is het hoogst ongebruikelijk dat vrouwelijke wetenschappers zelfs maar bestaan, laat staan dat ze tot de top van hun vakgebied behoren.

Een verdieping – en een wereld – van haar verwijderd werkt Calvin Evans, een scheikundig genie met een sociale handicap, die al op jonge leeftijd een Nobelprijs op zijn naam heeft staan. Tot Elizabeths grote verbazing herkent uitgerekend deze man haar talent. Eindelijk neemt haar onderzoek een vlucht. Maar omdat het leven even onvoorspelbaar is als chemische reacties, is Elizabeth drie jaar later een alleenstaande moeder en lijkt haar carrière voorgoed voorbij. Gelukkig is ze niet voor één gat te vangen: Elizabeth slaat haar keuken kort en klein en transformeert hem tot een laboratorium – vastbesloten om haar onderzoek zelfstandig voort te zetten en eindelijk academische erkenning te krijgen. Want als iedereen blijft zeggen dat haar enige recht het aanrecht is, kan ze daar maar beter haar voordeel mee doen!

Mening: Wat een heerlijk boek is dit. Niet alleen om te lezen, maar ook om te luisteren. In een tijd waarin vrouwen alleen maar thuis mogen blijven leeft Elizabeth toch haar leven als chemicus. Ze blijft volhouden  en doorzetten, zich verzetten tegen alle grenzen en glazen plafonds. De hond in het verhaal is ook geweldig! En je leert: overal is chemie! En de aanhouder wint. Een alwetende verteller geeft af en toe wat commentaar over dat iets on de jaren 50 zo gewoon was en spreekt daarmee de lezer aan. Niet vervelend, meer mededelend, om je er aan te helpen herinneren dat het vroeger dus zo was. Aanrader! Een soort feelgood met inhoud. Je wilt doorlezen (of, in mijn geval, luisteren).



Justyn Edwards - De grote vossenjacht

Verhaal: Magisch mysterie. Om haar familie terug te krijgen, moet Liz de illusie die de Grote Vos van haar vader heeft gestolen, zien terug te vinden. Maar er zijn meerdere kapers op de kust… Liz mag meedoen aan De grote vossenjacht, een tv-programma waarin de deelnemers kans maken op de nalatenschap van een wereldberoemde, raadselachtige illusionist: De Grote Vos. Maar die prijs kan Liz niets schelen. Zij doet mee met een ander doel. De Vos heeft haar familie kapotgemaakt. Hij heeft zijn succes te danken aan een truc die haar vader heeft uitgevonden, en Liz is vastbesloten de truc terug te stelen en de Vos te ontmaskeren. Koste wat kost. 

Mening: Dit boek was een leuk avontuur, spannend maar niet eng en van opdracht naar opdracht. Het feit dat Liz een geamputeerd been heeft (er wordt verteld hoe het komt) en met een prothese loopt zal wel met het inclusieve gebeuren van deze tijd te maken hebben, maar doet eigenlijk niet ter zake. Er wordt op sommige momenten overdreven veel aandacht aan besteed (tot bloedens toe, wat mij verbaasd, dan is er toch ergens iets mis gegaan lijkt mij) en voegt, behalve vertraging, niet echt iets toe aan het verhaal. Ik snap dat het om mensen met een beperking gaat en dat die ook alles kunnen doen, maar dat had ook op een andere manier gebracht kunnen worden hier. Het boek werd Een beetje voorgelezen alsof het een grote aanprijzing van iets betrof. Dat mag van mij ook minder overdreven. Het leek af en toe wel een hoorspel met de toegevoegde geluiden. Dat ben ik niet gewend bij een luisterboek en leidde me af bij het verhaal. Maar ik denk dat kinderen het wel leuk zullen vinden.


Anna Woltz - De tunnel

Het verhaal: Londen, september 1940
Dit is ons verhaal. We leren elkaar kennen diep onder de grond, in de tunnels van de Ondergrondse. Elke nacht schuilen we daar voor de bommen die Londen verwoesten.
Quinn is vijftien. Ze is van huis weggelopen met een tas vol juwelen en ze wil de wereld veranderen. Jay is alles kwijt, dus regels kunnen hem gestolen worden. Sebastian is Quinns grote broer, maar ze noemt zijn naam niet. Voor zijn familie bestaat hij niet meer. Ella van veertien vertelt het verhaal. Ze is net een jaar ziek geweest en voelt zich onzichtbaar – maar dan komt de tunnel.

Mening: Weer een boek over de Tweede Wereldoorlog van Anna Woltz. Toevallig luisterde ik ze vlak na elkaar.  Waar het andere boek net na WOII speelde in Denemarken, speelde dit aan het begin in Londen. Tijdens de Blitzkrieg, die toch wel lang duurde. Ook in dit boek heeft de hoofdpersooen een beenprothese (zo hoor je er nooit van, zo dus twee keer achter elkaar), maar in dit boek ligt er niet zo de nadruk op. Dit boek is ook weer spannend, met de steeds terugkerende bombardementen en het overnachten in het metrostation dat als schuilkeleder dient. Je ziet hoe de kinderen, want dat zijn het, snel opgroeien en allemaal op hun eigen manier een steentje bij willen dragen aan de oorlog en de mensen die het treft. Interessant boek.


Anya Niewierra - Vrij uitzicht

verhaal: De succesvolle zakenvrouw Tess Clement keert na 25 jaar terug naar het Zuid-Franse bergdorp Mosset waar zij ooit betrokken was bij een raadselachtige verdwijning. Haar besluit om het eeuwenoude chateau als vastgoed te ontwikkelen zet de verhoudingen in Mosset al snel op scherp. Zeker als de mysterieuze kasteelbewoner haar leven binnendringt. Beetje bij beetje wordt een aangrijpend familiedrama blootgelegd dat de sleutel tot de verdwijningen vormt. Er ontstaat een wreed kat-en-muisspel, waardoor Tess uiteindelijk ervaart dat er een diepe kloof gaapt tussen haar herinneringen van toen en de werkelijkheid van nu.

Mening: dit was, volgens mij, het enige boek van Niewierra dat ik nog niet las of luisterde. Omdat de andere boeken (Het bloemenmeisje en De camino) me goed bevallen waren, wilde ik dot ook luisteren. En het was weer fijn. Wederom niet echt spannend spannend, maar meer psychologisch en dus helemaal mijn ding. Ook dit boek speelde weer in zuid-Frankrijk en de sfeer daar wordt goed weergegeven denk ik. Ik had in ieder geval het gevoel dat ik daar was. Boeiende karakters, die anders blijken te zijn dan eerst gedacht, maken het een verhaal waar je naar wilt blijven luisteren. Aanrader toch ook weer!


Marianne van der Wal - De torenclub;  Het geheim van de grafheuvel

verhaal: Joost is twaalf jaar en woont met zijn zusje en ouders in een gezellig dorp. Helaas komen er de laatste tijd bijna geen bezoekers meer in het archeologisch museum van zijn vader. Joost is bang dat ze zullen moeten verhuizen als dit zo doorgaat.

Maar dan stuiten Joost en zijn klasgenootje Karlijn op een geheimzinnige grafheuvel en een ondergronds gangenstelsel. In de gangen vinden ze raadsels die verwijzen naar een eeuwenoud mysterie en een nooit gevonden schat. Die schat zou het museum weleens van de ondergang kunnen redden, maar er zijn kapers op de kust en bovendien moeten Joost en Karlijn bij hun zoektocht samenwerken met de pestkoppen uit hun klas. Lukt het hen om samen de schat te vinden?

Mening: ik volg deze schrijfster op twitter en zag dat haar boeken nu te luisteren zijn via Storytel.  Het boek is voor kinderen vanaf een jaar of 10, maar de hoofdpersonen zelf zijn 12 en handelen soms ouder, dat vond ik soms wat inconsequent, de doelgroep en de dingen die er gebeuren sluiten soms niet helemaal aan. Het is wel een spannend avontuur, het lijkt een soort escape-room die de kinderen aan het oplossen zijn. Samenwerken is belangrijk, ook met kinderen met wie je het niet zo goed kunt vinden. De Torenclub zelf wordt ergens een keer door Opa genoemd en op het eind als geuzennaam aangenomen door de 4 hoofdpersonen. Aardig boek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten