dinsdag 21 maart 2023

Kiran Millwood Hargrave - Julia en de haai

Tijdens de Sneak Peak van WPG zag ik alleen het omslag van dit boek en ik was erg benieuwd. Toen het uit kwam, wilde ik het dan ook erg graag lezen. Zo gezegd, zo gedaan! 

Het verhaal 

Als Julia’s vader de opdracht krijgt om een vuurtoren te automatiseren, verhuist het hele gezin in de zomer naar het afgelegen eiland Unst. Julia’s moeder, een zeebioloog, stort zich op het vinden van de Groenlandse haai, die honderden jaren oud kan worden en misschien iets kan betekenen voor de geneeskunde. Terwijl Julia langzaam haar weg probeert te vinden op het eiland, waar maar een paar kinderen wonen, wordt haar moeder steeds fanatieker en obsessiever in haar zoektocht. Zo fanatiek, dat het hun hele gezin uit elkaar drijft. Julia ziet maar één oplossing: zelf de Groenlandse haai vinden…

De schrijver 

Kiran Millwood Hargrave (1990) wilde als kind een kat worden. Of de eerste vrouw op Mars... Dat is helaas (nog) niet gelukt, maar haar grote fantasie heeft ze altijd behouden. Ze debuteerde in 2016 met The Girl of Ink and Stars. Dat boek won gelijk de Waterstones Children's Book Prize 2017 en de British Book Awards' Children's Book of the Year en werd verkocht aan 25 landen. Ook haar andere jeugdboeken, YA en romans sleepten nominaties én prijzen binnen. Het wonderschone Julia en de haai, dat Waterstones Children's Gift of the Year 2021 werd, maakte ze samen met haar man, kunstenaar Tom de Freston.

Tom en Kiran

De illustrator 

Tom de Freston (1983) studeerde in 2007 af van Cambridge University. Sindsdien exposeert hij zijn kunst. Daarnaast werkt hij aan zijn eigen non-fictieboeken en maakt hij illustraties bij boeken, waaronder die van zijn vrouw, Kiran Millwood Hargrave.

Mening

Wat een prachtig kinderboek is dit! Met best wat zware thema’s als pesten en psychische problemen, maar dat wordt zo mooi uitgewerkt.

Julia is nogal op zichzelf aangewezen in de zomervakantie, waarin ze twee maanden in het uiterste noorden van het Verenigd Koninkrijk gaat wonen met haar ouders en hun kat Noedel. Haar vader gaat de vuurtoren zo programmeren dat deze automatisch gaat werken en haar moeder gaat op zoek naar de Groenlandse haai. Julia zoekt daartussendoor haar eigen weg. Sluit een vriendschap, krijgt te maken met een pestkop en haar moeder gaat steeds extremer op zoek naar de onvindbare haai. Je merkt dat het niet helemaal goed gaat daar. Heftig hoor!

In het hele boek staan erg mooie illustraties in geel en zwart die echt deel uitmaken van het verhaal. En de alom aanwezige zoektocht naar de haai komt daar ook steeds in terug, net als de vogels.

Geen makkelijk boek vanwege de onderwerpen, maar oh zo mooi. Voor kinderen vanaf 10 jaar.(Gelukkig heeft het boek wel een goed eind.) 

Boekinformatie

Titel: Julia en de haai

Auteur: Kiran Millwood Hargrave

Illustrator: Tom de Freston

Oorspronkelijke titel: Julia and the shark

Vertaler: Maria Postema

ISBN: 9789021684109

Uitgever: Ploegsma

Verschijningsdatum: 1 februari 2023

Aantal pagina’s: 216

Prijs: € 19,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten