dinsdag 25 juni 2019

Annet Schaap en Philip Hopman - De boom met het oor


Wat heb ik vorig jaar genoten van het boek Lampje van Annet Schaap toen ik dat voorlas aan mijn dochter. Groot was dan ook mijn vreugde toen ik hoorde dat ze een nieuw boek geschreven had. Meteen gereserveerd in de bieb! Dochter M10 vond het jammer dat ze er echt te oud voor was, maar toch voorlezen hoefde echt niet. Dus las ik het lekker zelf!

Het verhaal

Een jongetje heeft wat ontdekt op school en wil heel graag zijn verhaal kwijt. Maar niemand luistert omdat iedereen druk is en thuis is hij alleen want zijn ouders zijn aan het werk. Als de bel gaat kan hij kiezen: links is naar huis, rechts naar het park. Hij kiest rechts. Zelfs de dieren in het park zijn te druk om te luisteren, maar een hond geeft hem wel een tip: zoek de grootste boom. En daar vindt de jongen eindelijk een luisterend oor.


De schrijver

Met Lampje debuteert Annet Schaap (1965) als schrijver. De succesvolle illustrator heeft sinds 1991 honderden (250) kinderboeken voorzien van tekeningen, maar aan het schrijven van een kinderboek waagde ze zich nog niet. Tot ze op reis in Amerika een eenzame, grijze vuurtoren zag waarbij ze wel een kinderboek moest maken. Annet Schaap wilde altijd al tekenaar worden, of schrijver, of ontdekkingsreizigster. Ze studeerde aan twee kunstacademies en een schrijversschool. Haar boek Lampje is bekroond met de Gouden Griffel, de Woutertje Pieterse Prijs en de Nienke van Hichtum-prijs.


De illustrator

Philip Hopman is geboren in Egmond aan den Hoef, in 1961. Zijn vader was bollenboer en kweekte allerlei verschillende soorten tulpen, maar Philip wist al vroeg dat hij later iets anders wilde gaan doen. Hij vond het werk maar zwaar en vies, en zat veel liever te tekenen. Daarom ging hij in 1980 naar de Rietveld Academie in Amsterdam, waar hij les kreeg van onder anderen Thé Tjong King.
Na de Rietveld begon Philip te tekenen voor verschillende uitgeverijen. Een ober van niks, wat hij maakte met Tjibbe Veldkamp, was zijn eerste grote succes . Sindsdien heeft Philip al meer dan 200 kinderboeken van Nederlandse en buitenlandse auteurs getekend, waaronder Hans Hagen, Astrid Lindgren en Yvon Jaspers. Philip woont nu weer in Egmond, en heeft de oude bollenschuur van zijn ouders tot atelier omgetoverd. Behalve kinderboeken illustreren maakt hij ook wel eens schilderijen op feesten, die aan het eind van de avond aan het feestvarken gegeven kunnen worden. Ook maakt Philip graag muurschilderingen. In het Wilhelmina Ziekenhuis in Utrecht bijvoorbeeld, heeft hij de muren van een aantal afdelingen beschilderd met gekke beesten..
Philip Hopman is ook erg bekend van zijn illustraties bij de Boer Boris serie


Mening

De tekst van dit boek werd oorspronkelijk geschreven in opdracht van het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht 2018 bij “Schilderij van een tentoonstelling” van Modest Moesorgski. En nu maakte Philip Hopman er mooie illustraties bij en is het een boek geworden.
Wat een mooi voorleesboek(je) is dit. Een klein verhaal met een wijze les: "Zoek een boom. Zoek een oor. Zoek iets wat luistert."
De stad waar het verhaal zich af speelt wordt zowel in woord als in beeld mooi neergezet. De drukte zie je van de pagina’s afspatten en wordt ook goed beschreven. De relatieve rust in het park is ook mooi. En de stoet insecten is helemaal geweldig.
Bij de tekeningen moest ik zelf in eerste instantie aan Parijs denken, maar Hopman heeft een park in Barcelona gekozen als inspiratiebron en qua stad komt dat ook wel overeen eigenlijk. Grappig detail is de illustrator die zelf ook fietsend voorkomt in het boek.
Ik heb wederom erg genoten van een boek van Annet Schaap. Het is heel anders dan Lampje, maar ook echt de moeite waard.



Boekinformatie

Titel: De boom met het oor
Auteur: Annet Schaap
Illustrator: Philip Hopman
Uitgever: Querido
ISBN: 9789045122830
Aantal pagina’s: 56 pagina’s
Prijs:€ 16,99
Leeftijd: voorlezen vanaf 7 jaar
Verschijningsdatum: mei 2019

Geen opmerkingen:

Een reactie posten