vrijdag 21 juni 2019

Marcel Vaarmeijer - Wolkenjager


Een tijdje geleden won in dit boek bij de boekverloting van The Read Shop Naaldwijk. Het heeft even op het nog te lezen stapeltje gelegen, maar daar is het nu vanaf. Het was nu de tijd om het boek te lezen en daar heb ik geen spijt van gehad.

Het verhaal

Eden B. Foster wordt door haar vader opgeleid voor een missie, tegen de Ruskies. Van jongs af aan gaat ze met haar vader op expeditie, waarbij ze getraind wordt voor haar missie. Eden ziet het meer als een spel, zeker in haar jonge jaren. Het boek begint in de jaren ‘60 en de oorlog is altijd aanwezig. De steenrijke ouders en oom van Eden zorgen voor een goede basis. Op jong leeftijd leert Eden vliegen en op haar 18e meldt ze zich aan bij de marine om piloot te worden. Ze neemt deel aan verschillende missies, oorlogen en conflicten. Alles ter voorbereiding op die ene belangrijke taak: de Russen verslaan. Tijdens haar gevangenschap in Afghanistan krijgt Eden een dochter die haar wordt afgenomen en waar ze 10 jaar naar zoekt. Van Nixon tot Trump, en alle presidenten daartussen, Onder leiding van Papa Tom en Mama Lou, houdt ze vast aan haar missie.

De schrijver

Marcel Vaarmeijer (1963) is schrijver en freelancejournalist. Hij debuteerde in het studentenblad Propria Cures. Hij publiceerde romans, een thriller en jeugd- en kinderboeken, waaronder Wendy’s moeder en Su-su-superster. Vaarmeijers roman De gloriedagen van Walter Gom werd heel goed ontvangen door boekhandel en lezers. Voor wie ik heb liefgehad is zijn tweede roman bij Luitingh-Sijthoff en in 2017 verscheen zijn derde roman: Heelmeester. Wolkenjager is zijn vierde roman.

Mening

Geweldig onwaarschijnlijk, dat is het boek in twee woorden samengevat.
De eerste pagina’s kreeg ik de hele tijd de begintune van Pipo de Clown in mijn hoofd omdat de moeder in het verhaal, Louise, steeds werd aangeduid als Mama Lou. Maar toen ik daar eenmaal overheen was, las het een stuk fijner.
De voorkant van het boek is erg mooi, strak en aansprekend. Wat ik dan jammer vind is dat er in het boek een aantal keer goed duidelijk staat dat Eden blond haar heeft en dat de persoon op de voorkant donker is. Dus het is óf niet Eden B. Foster óf het kwam zo veel beter uit voor het omslag. (En ik denk het laatste eigenlijk.) Het boek is met heel veel vaart geschreven, je blijft lezen. Je ziet het echt voor je en wat er gebeurt is geloofwaardig. Al kan het natuurlijk nooit echt. Ook dit is eigenlijk weer een coming of age roman, je groeit op met Eden en Arturo en leest wat er van ze wordt tijdens hun leven. Daarnaast worden er veel politieke situaties, voornamelijk Amerikaanse oorlogen, weer even onder de aandacht gebracht. En alle informatie over het reilen en zeilen van Amerikaanse legeronderdelen is erg interessant, al kan het ook hier weer allemaal niet zo makkelijk gaan. De grote hoeveelheid vliegtuigen en helikopters maakt het allemaal nog indrukwekkender. Maar er zit ook veel humor in het boek, wat het zo leuk maakt.
De titel van het boek blijkt de bijnaam te zijn van Eden als piloot. Ze jaagt op wolken om zo onzichtbaar voor de vijandelijke radar te blijven.
Ik heb echt genoten van dot boek, dat over de moeder van de schrijver gaat (met weer de vraag wat precies, misschien alleen de naam?). Dit was het eerste boek van Vaarmeijer dat ik las, maar ik ga eens zoeken naar eerdere boeken.

Boekinformatie

Titel: Wolkenjager
Auteur: Marcel Vaarmeijer
Uitgever: Luitingh Sijthoff
ISBN: 9789024582372
Verschijningsdatum: 20 september 2018
Aantal pagina’s: 332
Prijs: € 19,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten