vrijdag 28 juni 2019

Suzanne Vermeer - Het strandhuis


Het is weer tijd voor een zomerse literaire thriller van Suzanne Vermeer. Na IJskoud van van de winter ben ik benieuwd hoe deze mij gaat bevallen. Ook bij Vermeer wisselt het niveau nog al eens vind ik. Zou dat komen omdat ik niet weet wie het schrijft? Of zouden er meerdere auteurs achter zitten inmiddels, waardoor de verhalen zo wisselend zijn? Ik ben benieuwd of we daar ooit achter gaan komen. Eerst dit boek maar eens lezen.


Het verhaal

20 jaar geleden waren ze vriendinnen, tot van de ene op de andere dag alle contact werd verbroken. Nu is Gemma een bestseller-auteur, Claire een top-advocate in Duitsland en Patricia een lobbyist in Brussel. Ze weten niets meer van elkaars leven. Totdat er vreemde berichten uit het verleden komen. Onafhankelijk van elkaar besluiten de dames hun afspraak te verbreken en nemen ze contact met elkaar op. En ze besluiten samen actie te ondernemen vanuit Sardinië, om hun stalker te stoppen. Maar ook op Sardienië, waar Gemma verblijft om te kunnen schrijven, zijn ze niet veilig.
Ondertussen wordt erin Hilversum bij een oud scoutingterrein een skelet ontdekt. Journaliste Teresa gooit haar charmes in de strijd bij agent Bas om zo geheime informatie te ontfutselen voor een primeur.
Hebben de twee zaken met elkaar te maken? En zo ja, hoe?

De schrijver

Suzanne Vermeer is het pseudoniem van de in juni 2011 overleden auteur Paul Goeken. In 2002 debuteerde hij met zijn eerste thriller onder zijn eigen naam. Na vier titels ontstond het idee om daarnaast andere boeken onder pseudoniem uit te brengen. All-inclusive (2006) was het eerste boek op naam van Suzanne Vermeer en werd meteen een bestseller. Ook voor de volgende boeken waren de reisbranche en het toerisme het uitgangspunt en inmiddels is dat het unieke handelsmerk geworden voor deze ijzersterke vakantiethrillers. Alle titels zijn in de bestsellerlijst verschenen. Cruise werd in 2010 genomineerd voor de NS Publieksprijs, Noorderlicht in 2012. Wie er nu achter de boeken van Suzanne Vermeer zit is onbekend.


Mening

Het verhaal wordt verteld vanuit 4 verschillende perspectieven, waardoor je een beeld krijgt van de huidige levens van Teresa (journaliste), Gemma (schrijfster), Patricia (lobbyist) en Claire (advocate). Teresa staat los van de andere 3 dames, die voeger goede vriendinnen waren, maar speelt wel een rol in hun levens zal blijken.
Iedereen heeft zo zijn eigen problemen. Teresa wil meer dan suffe stukjes schrijven, Gemma heeft een writers-block, Patricia’s partner is kortgeleden onverwacht overleden en Clairs man is haar carrière meer dan zat en eist meer aandacht voor hem en hun kind. Hier tussendoor verschijnen bij de drie oude vriendinnen berichten van ene S. Die ze de stuipen op het lijf jaagt.
En dan het skelet dat gevonden wordt op een verlaten scoutingterrein. Met als aanknopingspunt een knuffelkonijn en een sleuteltje.
Het verhaal is goed opgebouwd, actueel door de #MeToo rechtzaak en heeft vaart. Ik vond dit een van de betere boeken van Vermeer, omdat er veel gebeurde in mijn hoofd tijdens het lezen. Hoe zit het? Wat heeft dit met dat te maken. Wie zou S. Kunnen zijn en wie is nou die persoon op het strand met dat zwarte petje. Dezelfde als de persoon in Duitsland in de donkere kleding?
Genoeg punten om over te twijfelen en zelf mee te denken.
Het enige zomerse aan het boek is de locatie van het schrijfhuis, Sardinië. Verder is er niet zo veel zomers aan. Fijn, want dat voelt soms zo geforceerd in de halfjaarlijkse verschijningen van de boeken van Vermeer. Er wordt nog even flink reclame gemaakt voor een bepaalde boekhandel. Met naam en toenaam wordt deze genoemd, zelfs met de namen van de eigenaren. Dat soort dingen stoort mij een beetje, want waarom juist die boekhandel? En niet gewoon een boekhandel zodat het algemene promotie is van de boekhandel en lokaal kopen. Wellicht verkoopt het boek daar nu beter trouwens, dat zou leuk voor ze zijn.
Maar behalve dat, een fijn lekker snel weglees-vakantieboek met de nodige spanning.

Boekinformatie

Titel: Het strandhuis
Auteur: Suzanne Vermeer
ISBN: 9789400510074
Uitgever: A.W. Bruna
Verschijningsdatum: 24 april 2019
Aantal pagina’s: 320
Prijs: € 15,99
Ook verkrijgbaar als e-book en audioboek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten