dinsdag 18 juni 2019

Jane Harper - Verlaten

Nadat ik eerdere boeken van Jane Harper had gelezen, werd ze een van de auteurs die ik in de gaten blijf houden. Zowel De droogte als Wildernis vond ik goede boeken. Dus toen ik zag dat er een nieuw boek was, heb ik deze meteen gereserveerd bij de bieb. Maar ook in de boekhandel zag ik het boek liggen natuurlijk.


Het verhaal

Drie broers. Een dode. Geen antwoorden.
In de eenzame outback van Australië staan twee broers bij de omheining die hun boerderijen van elkaar scheidt. Ze zijn elkaars dichtstbijzijnde buren, hun huizen liggen drie uur rijden van elkaar. De derde broer ligt dood aan hun voeten.

Cameron maakte zich ergens zorgen over. Besloot hij om zelf zijn dood tegemoet te lopen? Als hij dat niet heeft gedaan, blijven er in deze afgelegen omgeving maar weinig verdachten over.
Eenmaal thuis bij de achtergebleven familie wordt het wankele evenwicht op de boerderij verstoord. Niet alleen verdriet, maar ook verdenkingen spelen hoog op…

De schrijver

Jane Harper verhuisde als kind van Engeland naar Australië. Ze heeft dertien jaar als journalist gewerkt. De droogte, haar thrillerdebuut, won in 2016 de Australian Book Industry Award voor thriller van het jaar. De filmrechten zijn gekocht door Pacific Standard (de makers van o.a. Gone Girl). De droogte werd na verschijnen in Australië nummer 1 in de bestsellerlijsten.

Mening

Het verhaal van Nathan, Cameron (Cam) en Bub begint bij het graf van de veedrijver. Daar wordt Cam gevonden, dood. De broers hebben geen idee wat er gebeurd kan zijn en ook de politie tast in het duister.
Nathan leidt een, deels zelf gekozen, eenzaam bestaan in de outback van Australië waar zijn naaste buren (tevens zijn familie en bijna de enigen met wie hij af en toe contact heeft) op uren rijden wonen. De verlatenheid straalt er vanaf, van de voorkant van het boek en ook van het verhaal. En de hitte, de allesverzengende hitte. 
Nathan probeert, samen met zijn zoon die voor de kerst bij hem logeert, te bedenken wat er gebeurd zou kunnen zijn met Cameron. Langzaam vallen de puzzelstukjes op hun plaats. Het verhaal speelt zich af in een paar dagen, want nog voor kerst wordt Cam begraven.
Je weet dat het in Australië zomer is tijdens de kerst, maar het blijft toch een raar fenomeen dat het zó extreem warm is daar en er een kerstboom staat.
Ik vond het boek erg interessant omdat je mee gaat in de denkwereld van Nathan en zo heel veel te weten komt over hem, zijn verleden, zijn familie en de beweegredenen van iedereen. Want bijna iedereen heeft iets te verbergen.
Een goede psychologische thriller die niet spannend is vanwege echt spannende dingen maar juist door het onderhuidse. Wegleggen is lastig, het is een echte pageturner als je van die onderhuidse spanning houdt. Wat is het toch steeds waar Nathan net niet bij kan... een onverwachte ontknoping!


Boekinformatie

Titel: Verlaten
Auteur: Jane Harper
Uitgeverij: A.W. Bruna
Verschijningsdatum: 9 april 2019
ISBN: 9789400510821
Aantal pagina’s: 415
Prijs: € 17,99
Ook verkrijgbaar als e-book en audioboek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten