vrijdag 7 juni 2019

Bart Moeyaert - Tegenwoordig heet iedereen Sorry


Toen ik de omslag van dit boek zag, wilde ik het eigenlijk meteen lezen. Iemand die je indringend aan kijkt en waar de radeloosheid vanaf straalt. Verdriet, strijdlust, onmacht... dat straalt het voor mij uit. Ik reserveerde het bij de bieb en het duurde een hele tijd voordat ik aan de beurt was. In de tussentijd won Bart Moeyaert een belangrijke internationale prijs voor zijn oeuvre, dus werd ik nog nieuwsgieriger. En toen, eindelijk, was het boek daar!


Het verhaal

Bianca is een meisje met een gebruiksaanwijzing, vindt haar moeder, die al genoeg te stellen heeft met zorgenkind Alan, Bianca’s broertje. Bianca is onhandelbaar. Dat zegt haar vader. Hij is met ‘zijn Cruz’ naar een woongroep verhuisd en heeft zijn dochter liever niet elk weekend op bezoek.
Bianca is merkwaardig, zegt Billie King, Bianca’s favoriete actrice. Op een warme middag in augustus zit ze zomaar in de woonkamer een kopje thee te drinken.
Bianca zelf weet niet goed hoe ze zich voelt of hoe ze haar gedachten stil moet krijgen. Het liefst zou ze bij niemand horen. Maar vandaag, met Billie King in de buurt, wordt ze opeens duidelijker dan ooit en geeft ze een nieuwe betekenis aan onhandelbaar.

De schrijver

Foto: Susanne Kronholm
Bart Moeyaert debuteerde al op heel jonge leeftijd met Duet met valse noten (1983). Het boek werd bekroond, vertaald, kreeg een tweede leven als musical en was een bestseller die een longseller werd. Schrijven is sinds 1995 zijn beroep. Zijn boeken, zoals o.a. Kus me, Blote handen, Het is de liefde die we niet begrijpen en Broere worden door critici poëtisch, sfeervol, filmisch genoemd. Zijn werk is vaak bekroond in binnen- en buitenland. Zo werd De Schepping bekroond met de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs, en mocht hij onder andere De Woutertje Pieterse Prijs, Zilveren Griffels en de Boekenleeuw in ontvangst nemen. Moeyaert vertaalde uit het Duits, Engels en Frans, schreef een een aantal scenario's en toneelstukken, en debuteerde in 2003 zeer succesvol als dichter met Verzamel de liefde. Korte tijd later werd hij gevraagd een jaar lang stadsdichter van Antwerpen te worden. Moeyaert schrijft zowel voor kinderen als voor volwassenen. In 2014 werd hij aangesteld door de Raad van Bestuur van het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) en de Raad van Toezicht van het Nederlands Letterenfonds als intendant van het Gastland Vlaanderen/Nederland op de Frankfurter Buchmesse in 2016. Winnaar van de Astrid Lindgren Memorial Award 2019, de officieuze Nobel Prijs voor Kinderliteratuur.

Mening

Wat een mooi boekje is dit! Al denk ik niet dat er ook maar één twaalfjarig kind is die dit boek uit zichzelf zou gaan lezen of uit zou kiezen. Volwassenen daarentegen zullen het meestal wel mooi vinden.
Het boek beschrijft 1 dag tijdens de zomervakantie in het leven van Bianca. Bianca is boos, heeft aandacht nodig en slaat steeds op de vlucht. Ze is boos op haar vader en die Cruz, die haar steeds minder willen zien. Ze wil aandacht van haar moeder, want veel aandacht gaat naar haar broertje Alan die speciale zorg nodig heeft. En vluchten doet ze steeds naar de tuinstoel bij de tegels tussen de schutting en de kippenren van de buurvrouw. Als plotseling een bekende soap-actrice de moeder van het vriendje van Alan blijkt te zijn bedenkt Bianca (of heet ze Perdón?) van alles om goed voor de dag te komen. En ze leert een belangrijke les van Billie, de soap-actrice die zegt dat ze merkwaardig is. Dat is een compliment want dat is hetzelfde als de moeite waard. En de moeite waard is hetzelfde als belangrijk! Ze doet er dus wél toe! Bianca besluit om sorry te zeggen, via papier, voor wat ze gedaan heeft. “Het woord Sorry schrijven is niet moeilijk. Het woord er mooier uit laten zien dan gewoon maar een woord, dat is lastiger.”
In korte hoofdstukjes ben je een dag of misschien wel alleen een middag in de achtertuin van het huis van Bianca, waar ze heel erg haar best doet om er te zijn. En om er niet te zijn. Een mooi boekje, geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar (al denk ik dus niet dat die dit gaan lezen).


Boekinformatie

Titel: Tegenwoordig heet iedereen Sorry
Auteur: Bart Moeyaert
Uitgever: Querido
ISBN: 978-90-214-1515-4
Verschijningsdatum: 2 oktober 2018
Aantal pagina’s: 136
Prijs: € 18,50
Ook verkrijgbaar als e-book en luisterboek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten