vrijdag 19 juli 2019

Juliette Forrest - Twister


Juliette Forrest - Twister
Toen dochter M10 en ik dit boek zagen, waren we meteen erg benieuwd. Het ziet er spannend uit. De voorkant heeft een wervelende uitstraling en de achterkant geeft rust weer. Een bijzonder boek, dachten wij zo. Dus lazen we het voor!


Het verhaal

Twister woont met haar moeder, tante Honey en hond Punt op een boerderij. Haar vader is verdwenen, waardoor haar moeder vaak depressief in bed ligt. Als Twister een brief krijgt van haar vader, denkt ze dat ze hem weer zal vinden en dat alles dan weer goed komt. Hond Punt eet echter de brief half op, waardoor Twister aan een speurtocht begint. Ze gaat op zoek naar de heks in het bos. Van deze heks krijgt ze een magische ketting, Wah, die haar kan helpen maar die ook de kwade geest Witoog op kan roepen. Een spannend, sprookjesachtig avontuur zet zich voort.

De schrijver

Juliette Forrest werkte voor diverse grote engelse reclamebureaus als copywriter en art-director, maar gelukkkig is ze begonnen met het schrijven van kinderboeken. Haar debuut, Twister, verscheen in februari 2018 bij Scholastic UK. Momenteel werkt ze aan haar tweede boek. Juliette woont in Glasgow met Vinde, haar reddingshond uit Cyprus.

Mening

Wat een bijzonder boek is dit! Magisch, donker, sprookjesachtig. De omslag geeft de inhoud goed weer, met werveling op de voorkant en rust op de achterkant in groen, zwart en goudkleur. Het verhaal is in mooie beeldende taal geschreven. Vooral de zintuiglijke dingen vond ik geweldig beschreven. Steeds een opsomming van dingen waardoor je precies weet hoe iets voelt of ruikt of ervaren wordt. Ook wervelend dus.
“In de keuken rook het maar ham it de oven en warme appeltjes en aardappels met boter en groener dan groene sperziebonen.” (P.51) “Ik hoorde kreunen en krabben en kraken en schuifelen. En brullen en klikken en knagen en glibberen en krassen.” (P. 60, over de bomen die er niet al te vriendelijk uit zagen.) De hoofdstukken zijn wisselend van lengte, waardoor iedere dag een hoofdstuk voorlezen best een uitdaging was. Boven het begin van ieder hoofdstuk staat een kleine ronde tekening met het hoofdstuknummer erin verwerkt.

Naast het grote avontuur, dat soms wel spannend maar volgend M10 nooit echt eng is, komen de onderwerpen eenzaamheid, persten (door jongen Clem) en troost (door bosmeisje Straal) zitten allemaal in het boek.

M10 zegt over het boek: “leuk omdat ze allemaal avonturen beleefde, soms een beetje spannend. Twister is het leukste personage omdat zij de hoofdpersoon is en het meeste meemaakt.”

Een mooi, donker sprookje om voor te lezen vanaf 10 jaar en zelf te lezen vanaf 11.

Boekinformatie

Titel: Twister
Auteur: Juliette Forrest
ISBN: 9789000363643
Uitgever: Van Goor
Verschijningsdatum: oktober 2018
Aantal pagina’s: 254
Prijs: € 16,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten