vrijdag 20 september 2019

Boekenweek voor Jongeren, 3PAK


Sinds een paar jaar wordt er speciaal voor Jongeren ook een Boekenweek gehouden. Dit jaar vindt die plaats van 20 tot en met 29 september.
En ook ieder jaar wordt daar speciaal een geschenkje voor gemaakt in de vorm van 3PAK, 3 korte verhalen geschreven door aansprekende auteurs voor de doelgroep. Dit jaar schreven Margje Woodrow, Joost Klein en Karin Amatmoekrim een verhaal.

Het verhaal

Exposure - Margje Woodrow
Dit verhaal draait om Gwen, Toby en Sena. Vierdeklassers die (zonder dat iemand weet dat zij er achter zitten) een populair Instagram-account hebben, Spotkop, met gemanipuleerde filmpjes van docenten. Hoe ver kun en wil je gaan.
Brüder auf Berlin - Joost Klein
Met vrienden Gurb en Louis, duikt Joost het nachtleven van Berlijn in. Drank, drugs en geld. Geld, waar komt dat vandaan?
Echo - Karin Amatmoekrim
De ene buitenstaander in de klas wordt verliefd op de andere buitenstaander.

De schrijvers

Margje Woodrow (1975) was jarenlang juf van groep 8. Tegenwoordig heeft ze haar handen vol aan het schrijven van spannende jeugdthrillers als Verwoest, en aan het geven van lezingen en workshops op middelbare scholen. Als ze hier niet mee bezig is, loopt ze hard met haar hond, kijkt ze films op Netflix of struint ze kringloopwinkels af, op zoek naar mooie en bijzondere spullen. Maar wát ze ook doet: ze houdt haar ogen en oren open voor ideeën voor nieuwe boeken! Ze schreef onder andere Buitenspel, Snitch en Verwoest.
Joost, artiestennaam van Joost Klein (Leeuwarden, 10 november 1997), ook wel EenhoornJoost genoemd, is een Nederlands muzikant en youtuber. Hij is onder andere bekend van zijn nummer "Scandinavian Boy" en zijn album met goede vriend Donnie, getiteld: M van Marketing.
Karin Amatmoekrim (1977) werd geboren in Paramaribo, in 1981 emigreerde ze naar Nederland. Ze studeerde psychologie en moderne letterkunde en publiceerde inmiddels vijf romans. Haar boek Het gym werd door pers en publiek juichend ontvangen. Ook De man van veel, dat in 2013 verscheen, kreeg lovende kritieken.


Mening

Ik vond de verhalen van wisselend niveau. Twee goed, eentje minder. Misschien ben ik te oud voor you-tubers...
Het verhaal van Woodrow vond ik goed. Omgaan met groepsdruk, wie zijn je vrienden en hoe ver ga je daarvoor. Gwen doet veel om haar vriendin aan een vriendje te krijgen, maar het vreet toch aan haar. Je voelt de innerlijke strijd die ze voert en kunt je inleven in haar situatie.
Het verhaal van Joost Klein vond ik niks. Het gaat nergens over, ja, over een stapavond in Berlijn. Drinken, uitgaan, meiden, drugs, en een vriend die normaal nooit geld heeft en nu wel. Het trekt mij dus helemaal niet. En het enige wat ik dan wilde weten was waar het geld vandaan kwam. Dat wordt gelukkig aan het einde wel duidelijk. Het zal vast hip zijn, dit verhaal, maar er zit werklijkwaar niks aan diepgang in. En dat mis ik dus erg.
 Het verhaal van Amatmoekrim is weer prima. Speelt op een middelbare school en gaat over een nieuw meisje op school dat alles wel oké vindt, maar erg gecharmeerd is van S. Ze vindt een ruimte op school die niet gebruikt wordt en eigent zich die toe als schrijfruimte. Tot ze er op vrijdag achter komt dat dan de feestcommissie daar vergadert, waar S. In zit. Speciaal voor S. Schrijft ze een verhaal dat ze expres achterlaat voor S. Om te vinden. Zou S. Snappen waar het over gaat?
Een duidelijk verhaal over een nieuweling op school die rustig een plekje zoekt en ondertussen verliefd wordt op een andere buitenstaander (want S. woont aan de andere kant van het dorp, daar waar de armere mensen wonen).
Als met al een leuke bundel om kennis te maken met 2 schrijvers en 1 you-tuber.
Voor alle middelbare scholieren: haal dit boekje even op bij de boekhandel of bibliotheek. Het is gratis en je kunt makkelijk eens kijken of een van deze schrijvers iets voor je is.

Boekinformatie

Titel: 3PAK
Auteur: Marje Woodrow, Joost Klein, Karin Amatmoekrim
ISBN: 9789059655096
Uitgever: Stichting CPNB
Verschijningsdatum: 20 september 2019
Aantal pagina’s: 64
Prijs: gratis

Geen opmerkingen:

Een reactie posten