dinsdag 24 september 2019

Michael Belanger - De geschiedenis van Jane Doe


Een groene koe? Dat zou al reden genoeg moeten zijn om dot boek te gaan lezen. Daarnaast is het van 20 tot en met 29 september de Boekenweek voor Jongeren en laat dit boek nou net geschikt zijn om te lezen voor die doelgroep. Lezen dus maar!

Het verhaal

Het leven in de saaiste stad ter wereld, Burgerville, wordt opgeschud als Jane Doe op de middelbare school verschijnt. Mysterieus, recalcitrant en eigenzinnig – Jane geeft niets prijs over zichzelf en haar verleden.
Geschiedenisfreak Raymond Green weet beetje bij beetje het vertrouwen van Jane te winnen, dankzij zijn kennis over de groene koeien van Burgerville, menselijke marmotten en nog meer nerdiness.
Er ontstaat een onverbrekelijke vriendschap tussen Ray, zijn vampierfictieminnende vriend Simon Blackburn en Jane. Maar dan begint de geschiedenis Jane in te halen… Een adembenemend debuut over de mooie, verschrikkelijke, wonderbaarlijke, lachwekkende en verdrietige waarheid van het heden, verleden en de toekomst.

De schrijver

Michael Belanger is geschiedenisdocent op een middelbare school. De geschiedenis van Jane Doe is zijn adembenemende debuut.

Mening

Ik wist niet zo goed wat ik van dit boek moest verwachten. Liefde, verdriet en groene koeien? Ik had het meegenomen voor T13 om te lezen, maar hem trok het niet zo. Dus ben ik er zelf in begonnen, zonder voorkennis.
Het verhaal van Ray, Simon (de buitenbeentjes op school) en Jane (mysterieus, eigenzinnig) wordt in korte hoofdstukken vertelt in de ik-vorm vanuit Ray. Ieder hoofdstuk heeft als titel XX dagen ervoor of XX dagen erna, waarbij de XX staat voor het aantal dagen voordat Jane uit het leven van Ray verdwijnt of het aantal dagen nadat ze uit zijn leven verdwijnt. En er is 1 hoofdstuk: NU. En daarnaast heeft ieder hoofdstuk een korte ondertitel, een stukje uit een zin van het betreffende hoofdstuk. Het is dus vrij duidelijk waar je je in het verhaal bevindt. Het is alleen niet duidelijk waarom er een voor en na is. Dat wordt tijdens het lezen wel duidelijk trouwens.
Het is een vrij heftig boek met een zwaar onderwerp, maar het is toch ook erg humoristisch. Het leven van Ray en zijn beste vriend Simon verandert wanneer Jane Doe (die anders heet maar voor het verhaal zo genoemd is) ineens in hun klas verschijnt. En hoe!
Mooi is de omslag waar, op de achterkant, Ray (je ziet gewoon dat hij verlegen is) en Jane (voldoet precies aan de omschrijving van het boek: zwarte kleding, rode strepen in haar haar en armbandjes om haar armen) staan afgebeeld. Bijzonder kleurig is de voorkant van het boek, met alle letters in verschillende kleuren, net zoals de nagels van Jane. Behalve haar naam, die is zwart, zoals Jane zich van binnen vaak voelt.
Het verhaal maakt indruk, maar is niet voor al te jonge lezers vanwege het onderwerp. Aan het eind is er een noot van de auteur over depressies, en dat die vaker voorkomen dan je denkt. Heel goed dat die noot erbij staat.
Het boek is geschikt voor jongeren vanaf een jaar of 15.

Boekinformatie

Titel: De geschiedenis van Jane Doe
Auteur: Michael Belanger
ISBN: 9789047711117
Uitgever: Lemniscaat
Verschijningsdatum: december 2018
Aantal pagina’s: 252
Prijs: € 16,95

Geen opmerkingen:

Een reactie posten