dinsdag 10 september 2019

Carla de Jong - Geheim Leven (NS Publieksprijs aankoop nummer 6!)


Dit was de zesde aankoop van het prijzengeld van de NS Publieksprijs en ik kocht dit boek al een tijdje geleden. Ik heb het bewaard om te lezen in de zomervakantie. Dat was soms moeilijk, want ik was er zo benieuwd naar en ik ben blij dat ik het nu eindelijk gelezen heb.

Het verhaal


Wordt leed doorgegeven van generatie op generatie of is het mogelijk om met een schone lei te beginnen? Elza Kingma groeit op in het interbellum. Ondanks de crisis van de jaren dertig kent haar leven weinig zorgen, maar dat verandert met de komst van nieuwe buren. Van meet af aan koestert Elza een antipathie tegen de buurvrouw. Toch raken beide families steeds nauwer bevriend. Dan scheurt een reeks dramatische gebeurtenissen de gezinnen uiteen. Elza gaat haar eigen weg en zwijgt over haar traumatische geschiedenis, ook tegen haar kinderen. Als ze tegen de honderd loopt, klopt het verleden aan en kan zij er niet langer voor weglopen.De schrijver

Foto: Ruud Pos
Carla de Jong studeerde Nederlands en sociale wetenschappen en werkte in het bedrijfsleven en de psychiatrie. Zij combineert schrijven met een functie als adviseur bij een gezondheidszorgorganisatie. In 2009 debuteerde zij met In retraite, nog datzelfde jaar volgde Serpent (genomineerd voor de Gouden Strop) en in 2010 verscheen Outcast. Andere boeken van Carla de Jong zijn o.a. De Johansons, Gebroken wit en Nooit meer regen.

Mening

Wat een bizarre geschiedenis! Het verhaal is natuurlijk gebaseerd op een echte gebeurtenis in de familie van de auteur en gefictionaliseerd, maar toch. Er zit een kern van waarheid in.
Het verhaal begint met Catharina, een dochter van politici, die in Den Haag woont en opgroeit in weelde. Helaas wel zonder aandacht van haar ouders. Haar beste vriendin Dymphna, dochter van de huisarts en ook zonder aandacht van haar ouders opgroeiend, speelt een belangrijke rol in haar leven. De Spaanse Griep brengt grote veranderingen te weeg in het leven van Catharina. Ze vertrekt naar Nije Siel (Friesland) om bij haar oom en tante weer op krachten te komen. Vanuit die plek begint het verhaal van drie generaties Friezen die bijna allemaal een geheim met zich mee blijken te dragen. Ze hebben dus bijna allemaal een geheim leven, als is het ene geheim geheimzinniger dan het andere.
De stamboom voor in het boek is erg handig gebleken bij het lezen, omdat er veel levenslijnen worden uitgezet. Met duidelijke delen en vermeldingen van wanneer het gedeelte speelt en op welke plaats is het toch goed duidelijk te volgen.
Wat een intrigerend boek! Je blijft maar doorlezen omdat je wilt weten hoe alles nou precies in elkaar steekt. En dat blijft boeien, omdat het levensverhaal van Elza, wat het meest centraal staat, echt fascinerend is. Wat heeft zij veel opgeofferd.
Een mooie roman over drie generaties waarin de verschillende tijden van de geschiedenis mooi naar voren komen en Catharina zelfs Louis Couperus bij de Haagse Vijver ziet zitten. (Mooi detail!) Grappig van mezelf vond ik dat is steeds wanneer ik de foto van de auteur op de achterkant zag, even aan Sheilagh van "Call the midwife" moest denken.

Boekinformatie

Titel: Geheim leven
Auteur: Carla de Jong
ISBN: 9789026346132
Uitgever: Ambo-Anthos
Verschijningsdatum: april 2019
Aantal pagina’s: 448
Prijs: € 21,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten