vrijdag 6 september 2019

Christy Lefteri - De bijenhouder van Aleppo


Dit is het derde boek dat ik meenam van de stapel boeken in The ReadShop Naaldwijk tijdens onze leesclub bijeenkomst in juli. Ik wilde dit boek al een tijdje lezen, dus dit was mijn kans. Alleen de voorkant is al prachtig en op zich al reden genoeg om het boek te willen lezen.

Het verhaal

De bijenhouder van Aleppo van Christy Lefteri is het hartverwarmende liefdesverhaal van bootvluchtelingen Nuri en Afra. Als ze alles hebben verloren wat hun lief is, vlucht bijenhouder Nuri samen met zijn vrouw Afra weg uit Aleppo. Op hun reis door een gebroken wereld worden ze niet alleen geconfronteerd met de schokkende realiteit van het vluchtelingenbestaan, maar ook met een onuitsprekelijk verdriet: het verlies van hun zoon Sami. Het enige wat hen op de been houdt, is de wetenschap dat Nuri’s neef en zakenpartner Mustafa op hen wacht in Groot-Brittannië, waar hij opnieuw is begonnen met het houden van bijen. Want: ‘Waar bijen zijn, zijn bloemen, en waar bloemen zijn, is nieuw leven en hoop.’

De schrijver

Christy Lefteri (1980) is geboren en getogen in Londen, waar ze creative writing studeerde. Ze is de dochter van Grieks-Cypriotische vluchtelingen en werkte als vrijwilliger in het Unicefopvangcentrum voor vluchtelingen in Athene.

Mening

Och, wat een prachtig boek is dit zeg! Bijzonder. Het leven van Nuri en Afra, hun reis, hun verdriet en hun hoop. Wat veel in één boek, maar het doet niet te veel aan. Alle emoties passen.
Het verhaal wordt verteld door Nuri, de man, de bijenhouder. Hij vertelt in verschillende hoofdstukken over hun leven. Het leven van nu, het leven van de vlucht en het leven in Syrië. Binnen de hoofdstukken wordt iedere keer eerst de situatie in het Verenigd Koninkrijk beschreven, de asielprocedure. Daarna gaat het verhaal heel mooi, typografisch over via een paar woorden van de ene zij in de andere zin naar de vlucht en het leven in Syrië.
Bijzonder is ook de plaats die Mohammed inneemt in het verhaal, de vluchtelingjongen die Nuri meeneemt onderweg tijdens de vlucht en die Sami (het omgekomen zoontje van Nuri en Afra) niet vervangt maar waar Nuri wel voor zorgt.
In het laatste hoofdstuk zijn er nog allemaal onverwachte ontwikkelingen. De ene ontwikkeling zie je helemaal niet aankomen, de andere twee daar hoop je op!
Ik vond het ook erg leuk om over de bijen te lezen, hun zoemgeluiden en de bijendans die ze doen wanneer ze bloemen hebben gevonden en de weg wijzen aan de andere bijen. Herkenbaar die dans, vanwege de bezoekjes aan De Papaver, de heemtuin in Delft, met de kinderen voor de bijenlessen van school.
En het zoemen, zo’n heerlijk geluid!

Dit was echt weer een heel mooi boek, ik raad het iedereen echt aan. En het boek dat ik hierna ga lezen zal het zwaar hebben, want dit is weer lastig te overtreffen.
Dankjewel Ylona, dat ik dit boek mocht lezen!

Boekinformatie

Titel: De bijenhouder van Aleppo
Auteur: Christy Lefteri
ISBN: 9789023957775
Uitgever: Uitgeverij Mozaïek
Verschijningsdatum: 7 juni 2019
Aantal pagina’s: 336
Prijs: € 20,99
Ook als e-book verkrijgbaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten