dinsdag 8 oktober 2019

Davide Morosinotto - Het mysterieuze horloge van Walker & Dawn


Dit is een van de boeken die ik las dankzij de Leesclub van The ReadShop in Naaldwijk. Ik nam het boek mee voor mijn zoon, T13, maar las het uiteindelijk zelf omdat T13 het boek niet iets voor hem vond. Dankjewel Ylona, dat ik dit bijzondere boek mocht lezen!

Het verhaal

We waren met z'n vieren vertrokken.
Te Trois de dappere, die alles uit het leven wilde halen.
Eddie de sjamaan, die de geheimen ervan wilde ontdekken.
Petit, die klein was, maar groot wanneer nodig.
En Julie de onkwetsbare, die gewoon gelukkig wilde zijn.
Te Trois, Eddie, Petit en Julie zijn totaal verschillend, maar ook de beste vrienden. Wat ze gemeenschappelijk hebben, is een catalogus van een postorderbedrijf, drie dollar om te besteden én heel veel zin om de wereld te ontdekken. Wanneer ze in plaats van de revolver die ze hebben besteld een oud, kapot horloge ontvangen, hoeven ze er geen twee keer over na te denken; ze gaan op weg naar Chicago om het te ruilen. Ze reizen met een goederentrein, en met een stoomboot over de Mississippi, krijgen te maken met een lijk in drijfzand, professionele oplichters en valsspelers, corrupte politieagenten, slechteriken die goed lijken en goede mensen die dat helemaal niet zijn... om nog maar te zwijgen van een onopgeloste misdaad en een heleboel geld!


De schrijver

Davide Morosinotto op Lucca Comics & Games 2018 Davide Morosinotto (Camposampiero, 1980) is een Italiaanse schrijver, vertaler en journalist, evenals de auteur van talloze romans voor kinderen, waaronder Het mysterieuze horloge van Walker & Dawn, winnaar van de Frignano Ragazzi Award 2016, de Gigante delle Langhe Award 2017 en de Andersen 2017 Award als "Beste boek over 12 jaar

Mening

In eerste instantie was T13 begonnen aan dit boek. Alleen hij vond het niet interessant. Dus ben ik het boek gaan lezen en ik vond het geweldig, wat een avontuur! Maar inderdaad, het is niet het soort boek dat mijn zoon graag leest, dus snapte ik vrijwel meteen dat hij het niet uitgelezen had.

Dit kinderboek is volgens de uitgever geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Dan zou ik het voorlezen, want het is best ingewikkeld voor een kind van 10. Het boek is trouwens ook uitstekend voor te lezen door de goede hoofdstukken die het heeft, waardoor he best afgeronde stukken kunt lezen.
Het verhaal wordt door de vier avonturiers verteld, ieder neemt een deel voor zijn of haar rekening. Allemaal in de ik-vorm, maar dus 4 keer een andere ik. Dat vond ik zelf niet storend, je hebt echt vrij snel door wie er aan de beurt is. Op deze manier leer je Te Trois, Eddie, Julie en Petit goed kennen en maak je het avontuur dat zij beleven mee door hun ogen. Het deel dat ze ieder vertellen is waar er met die persoon het meeste gebeurt. Hierdoor zit er geen saai stuk in het verhaal.
Naast een avonturenverhaal, leer je ook veel over het leven van rond 1900 in de Verenigde Staten. Het verschil tussen armoede en rijkdom, de tegenstellingen tussen blanke en zwarte mensen, het feit dat meisjes als minderwaardig worden beschouwd. Het komt allemaal ter sprake, maar nooit op een vervelende manier. Het is er gewoon. Dat zeggen de vertalers ook aan het begin van het boek en dat is goed dat ze dat doen.
En dan, naast alle tegenstellingen en het verhaal zijn er natuurlijk de enorm mooie illustraties! Die zij echt geweldig. Ieder hoofdstuk begint met een illustratie, zwartwitte pentekeningen. In eerste instantie zijn het uitgelichte plaatjes uit de catalogus van postorderbedrijf Walker & Dawn. Daarna is het informatie over de reis over de Mississippi en de steden die de kinderen aandoen tijdens hun reis. En in het derde deel zij. Het illustraties van krantenknipsels, waardoor het verhaal nog meer diepte krijgt. Alle illustraties voegen iets toe aan het verhaal, door het beeld dat ze geven van vroeger en door de tekst die er ook altijd bij staat.

Het boek is echt een aanrader en ontvangt terecht een Vlag en Wimpel van de Griffeljury in 2019. Wat een avontuur beleven die kinderen! Ze zijn dapper, vindingrijk en doorzetters. Een heerlijk boek om te lezen en mee te genieten van dit waanzinnige avontuur dat begint met 3 dollar die ze vinden.
Voorlezen vanaf 10 jaar, zelf lezen vanaf 12.

Boekinformatie

Titel: Het mysterieuze horloge van Walker & Dawn
Auteur: Davide Morosinotto
ISBN: 9789059246003
Uitgever: Uitgeverij Fantoom
Verschijningsdatum: 6 december 2018
Aantal pagina’s: 480
Prijs: € 16,95

Geen opmerkingen:

Een reactie posten