vrijdag 25 oktober 2019

Elizabeth Day - Het feest


Dit boek is een hype. Niet alleen in Engeland wordt het goed verkocht, ook in Nederland loopt het goed.
Op de voorkant staat: “Ontluisterende roman over obsessie, verraad, privilege en hypocrisie in het hart van het Britse establishment.”
NRC Handelsblad gaf 5 ballen (sterren) aan dit boek, waarvan nu de quote op de voorkant van het omslag staat:”Dit is zo’n roman die je eigenlijk niet uit wilt hebben, terwijl je compleet verslingerd zo snel mogelijk doorleest.”
Genoeg redenen dus om dit boek te lezen!

Het verhaal

Martin Gilmour en Ben Fitzmaurice zijn al vijfentwintig jaar beste vrienden, vanaf het moment dat ze elkaar ontmoetten op Burtonbury School. Ze vormen een apart stel: een arbeiderszoon en de golden boy uit een aristocratische familie. Martin weet dat er door anderen vraagtekens worden gezet bij hun vriendschap, maar hij doet alles voor Ben. Hij bewaart zelfs Bens grootste geheim.
Op Bens veertigste verjaardag, omringd door het Britse establishment dat zich laaft aan champagne en drugs, bekruipt Martin voor de zoveelste keer het gevoel dat hij er niet bij hoort. Ook zijn vrouw Lucy, die al vanaf het begin argwaan koestert, voelt dat er onheil in de lucht hangt. Maar Ben zou nooit iets doen om de vriendschap op het spel te zetten. Toch?

De schrijver

Elizabeth Day is journalist en schreef onder andere voor The Evening Standard, The Sunday Telegraph, The Mail on Sunday en Elle.  Ze groeide op in Noord-Ierland en studeerde geschiedenis in Cambridge. Momenteel schrijft ze voor The Observer. Ze groeide op in Noord-Ierland en studeerde geschiedenis in Cambridge. Ze woont in Londen.

Mening

Oké... ik weet meteen weer waarom ik dus eigenlijk nooit de boeken lees waarom zo veel te doen is. Dat kàn alleen maar tegenvallen met zulke verwachtingen. En dat deed het ook, boehoehoe...

Het verhaal is makkelijk te volgen en lees snel weg, dus dat zo snel mogelijk doorlezen van de voorkant klopt wel in dat opzicht.
De hoofdstukken zijn Latijns genummerd den weer onderverdeeld. De hoofdstukken zelf deden niet echt ter zake (voor mij), de titels die erbij staan en waarin de hoofdstukken zijn onderverdeeld wel.
Hoofdstuk I zonder titel, dan 2 mei en locatie plus tijd (Tipworth Premier inn, 17.30 uur), Dagboek van Lucy Gilmour (tijdens haar behandeling geschreven), Martin (Epsom, 1985). Hoofdstuk II politiebureau van Tipworth, 14.40 uur en zo door.
Je weet precies wie er aan het woord is. Je leest tijdens de stukken die spelen op het politiebureau de geschiedenis van wat er gebeurd is op het feest. (Op 2 en 3 mei in Tipworth). Daarnaast via Martin zijn levensgeschiedenis en zijn fixatie op Ben Fitzmaurice. Door het Dagboek van Lucy leer je de andere kant van Martin kennen die hij zelf niet ziet of wil zien.

Het verhaal zelf vond ik dus niet zo interessant. Het boek werkt toe naar een climax, die er wat mij betreft niet komt. Je weet eigenlijk meteen al wat de gevoelens van Martin voor Ben zijn en dat die niet beantwoordt gaan worden. De wanhoop van Martin voel je ook, hij doet echt alles voor Ben. Die hem gewoon als gebruiksvoorwerp ziet, mede dankzij de hoge klasse waarin hij geboren en getogen is. Uiteindelijk probeert Martin wel voor zichzelf op te komen, maar de high society laat dat natuurlijk niet toe.
Ik vond vrij weinig ontwikkeling zitten in Martin en Ben. Het is een verhaal over eenzijdige vriendschap en ik kan niet geloven dat iemand zijn hele leven zich zo laat gebruiken. Zelfs in het laatste hoofdstuk, dat twee jaar na het feest speelt, is Martin nog steeds alleen maar bezig met Ben. Wel om wraak te nemen, maar gezien de voorgeschiedenis denk ik niet dat Martin genoeg ruggengraat heeft of boosheid bezit om door te zetten.
Na alle heisa om dit boek, was ik dus nogal teleurgesteld. Ik las het uit, omdat ik hoopte op iets. Maar dat was voor mij achteraf niet genoeg. Jammer. Op naar het volgende boek!

Boekinformatie

Titel: Het feest
Auteur: Elizabeth Day
ISBN: 9789026348761
Uitgever: Ambo-Anthos
Verschijningsdatum: 5 juli 2019
Aantal pagina’s: 336
Prijs: € 22,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten