dinsdag 1 oktober 2019

Ted van Lieshout - Ze gaan er met je neus vandoor


Het is weer bijna Kinderboekenweek (die begint morgen) en dan komt er natuurlijk ook een zee van bekroonde boeken voorbij overal. Op het moment waarop ik dit blogje schrijf zijn alleen de Zilveren Griffels en Penselen en Vlaggen en Wimpels bekend. Wie de Gouden Griffel wint en het Gouden Penseel wordt vanavond (denk ik) bekend gemaakt. Maar wat we wel al weten, is dat er weer een Boekensleutel is uitgereikt. En dat gebeurt niet zo vaak. Sterker nog, de laatste keer was 7 jaar geleden! 
De Boekensleutel is een literatuurprijs die sinds 1979 onregelmatig wordt toegekend door de Stichting CPNB (Stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek) voor een bijzonder kinderboek. Voor de Boekensleutel komen boeken in aanmerking die opvallen door hun genre, de gebruikte techniek of vormgeving, of een anderszins opmerkelijke kwaliteit. De Boekensleutel wordt op voordracht van de Griffel- of Penseeljury toegekend. Ook in het Nederlands vertaald werk kan bekroond worden met de Boekensleutel.
En dit boek won dus die Boekensleutel. Reden genoeg om het te gaan lezen.

Het verhaal

Een dichter begint aan een nieuwe dichtbundel.
Maar al na één gedicht haakt hij af.
Waarom?
Liefdesverdriet!
Hoe moet het nu verder met het boek?
Er komt hulp uit onverwachte hoek.
Maar het gaat he-le-maal fout!
Zijn het gedichten?
Is het een verhaal?
Het is het allebei tegelijk!

De schrijver

Ted van Lieshout werd op 21 december 1955 geboren in Eindhoven. Hij werkte als illustrator en grafisch ontwerper en maakte boekomslagen en tekeningen voor kranten en tijdschriften. Ted van Lieshout heeft een enorm oeuvre op zijn naam staan, dat veelvuldig bekroond werd. Voor jonge kinderen schrijft hij 'Boer Boris', hierin weet hij precies die dingen te benoemen die een dreumes boeien en verstaat de kunst zelfs in een tekst voor zulke jonge kinderen nog humor te verwerken.
Dit boek werd bekroond met de eerste prijs van De Grote Poëzieprijs Jongerenjury 2019 en bekroond met de Boekensleutel 2019.

Mening

Wat een geweldig boek is dit zeg! En dat zeg ik als volwassene, want wederom zie ik geen kind dit lezen uit zichzelf.
Het boek begint met een gedicht waarin konijnen er met de neus van de sneeuwman vandoor gaan. Alleen het gedicht is niet af, maar de dichter stopt ermee. De letters zijn verbaasd en proberen van alles om de dichter verder te laten gaan. Ze zetten een contactadvertentie waarop rode letters reageren. En vanaf daar ontspoort alles. En woedt een heuse oorlog tussen de twee alfabetten en zwart wint, maar komt niet ongeschonden uit de strijd. Het verhaal is prachtig en vooral ook heel mooi typografisch vormgegeven.
De letters bedenken een plan om de gesneuvelde letters te vervangen en zo te zorgen dat de dichter niks doorheeft. Mooi gedaan! En dan komt er toch weer een gedicht.
Het nawoord gaat over de Eerste Wereldoorlog en de grote hoeveelheid slachtoffers die er zijn gevallen. Een zwaar thema voor een boek, maar oh zo mooi.
Met dit boek won Ted van Lieshout de Boekensleutel 2019.
Het boek kan worden voorgelezen vanaf een jaar of 11 en zelf lezen vanaf 13 jaar. Ik zou er wel als ouder uitleg over geven qua thematiek. En bespreken wat je in het boek ziet gebeuren.

Boekinformatie

Titel: Ze gaan er met je neus vandoor
Auteur: Ted van Lieshout
ISBN: 9789025875299
Uitgever: Uitgeverij Leopold
Verschijningsdatum: 8 augustus 2018
Aantal pagina’s: 88
Prijs: € 15,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten