dinsdag 22 oktober 2019

Inge Ipenburg - De mannen vallen


Nadat ik in mei en juni mee heb gedaan met de leesclub van Hebban van Moordenaarsstorm, wilde ik ook deel twee lezen. Zeker omdat het eerste deel zo’n enorme cliffhanger had, waardoor ik echt zo benieuwd werd naar het vervolg. Dat is er nu!

Het verhaal

Een klein dorp op Sicilië. Een val, een klap, een plas bloed. Op het plein voor de dom ligt het levenloze lichaam van een man. Is hij gesprongen? Of is hij gevallen, geduwd?
Hoog boven het plein wordt een jongetje in het appartement van Herman, de beste vriend van Max, gevonden. Herman zelf is nergens te bekennen, evenals  de moeder van het jongetje.
Het is de zomer van 2016. Het eiland wordt overspoeld door stromen vluchtelingen, maar dit dorp lijken ze over te slaan. Op dat ene kleine meisje na. Een meisje dat niet praat.
Wat is hier in godsnaam aan de hand? De eigengereide Max woont al jaren op Sicilië. Tijdens een indrukwekkende zomer, waarin haar verleden haar op de hielen zat, heeft ze de Hollandse inspecteur Wil Heerema beter leren kennen. Samen stuiten ze aan het einde van die lange en warme Italiaanse zomer op de sporen van een gruwelijke waarheid, die ze misschien  wel nooit hadden willen kennen.

De schrijver

Inge Ipenburg heeft na de Akademie voor Kleinkunst in grote en kleine theaterproducties en films gespeeld in binnen- en buitenland.
Inge kreeg landelijke bekendheid met de rol van Martine Hafkamp in de beginjaren van GTST, waarna tal van rollen in series en theaterproducties volgden. Ze is ook de stem van een grote hoeveelheid audioboeken.
In 2014 verscheen de debuutroman van Inge Ipenburg: Het gerecht, een boek dat zes keer werd herdrukt. Een jaar later verscheen Een schitterend ongeluk. Ook schreef ze Als anderen slapen, een audioserie voor Storytel.
Het idee voor het tweeluik Siciliaanse kronieken (bestaande uit Moordenaarsstorm en De mannen vallen) is ontstaan in het kleine Siciliaanse dorp waar Inge zich regelmatig terugtrekt om te schrijven.

Mening

Een hernieuwde kennismaking met Max, Wil en Herman. Het was een fijn weerzien. Alhoewel fijn... ja toch. De personages zijn prettig om over te lezen, ze blijven boeien. Het verhaal deze keer speelt volledig in het nu. Het gaat over mensenhandel van vluchtelingen, een actueel onderwerp. Het verleden van Max heeft hier niks mee te maken. Het verleden van Herman achtervolgt hem wel deze keer.
In het vorige boek werd de Abbey geïntroduceerd als plek waas Max vast werd gehouden tijdens haar ontvoering. Destijds snapte ik niks van die plek of de ontvoering, maar nu is de plek in ieder geval duidelijk. In dit boek neemt de Abbey een belangrijke plaats in.
De cliffhanger van het eerste boek is de start van het tweede en dus is het begin echt veelbelovend. Het verhaal is met veel vaart geschreven, onderlinge verhoudingen worden steeds duidelijker en het nieuwe huis van Max is het centrale punt van waaruit de meeste dingen plaatsvinden.
Pukkie geeft vluchtelingenkinderen een gezicht, en maakt Max kwetsbaar. Pipo, het jonge katje, maakt het allemaal nog huislijker.

Tijdens de leesclub van Moordenaarsstorm op Hebban, vertelde Inge dat ze aantekeningen maakt in kleine boekjes die ze vol schrijft. Leuk om te zien dat auteur Maxime Steenstra nu ook zo’n boekje heeft. (P.92)

Het verhaal heeft een paar onverwachte wendingen, wat het extra spannend maakt als je dichter bij het einde komt. Korte hoofdstukken maken het lezen makkelijk en door de indeling per dag met de bijbehorende locatie weet je ook steeds waar je bent in het verhaal.

Jammer dat het maar twee delen zijn, die Siciliaanse Kronieken. Misschien komen Max, Herman en Wil nog een keer terug in een volgend boek van Ipenburg. Dat zou ik leuk vinden, want ik ben stiekem nu al weer benieuwd hoe het met ze gaat. 

Boekinformatie

Titel: De mannen vallen
Auteur: Inge Ipenburg
ISBN: 9789020608816
Uitgever: Pepper Books
Verschijningsdatum: augustus 2019
Aantal pagina’s: 527
Prijs: € 21,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten