dinsdag 14 januari 2020

Linda van Rijn - Zoutelande


Nadat ik eerst in Naaldwijk had gekeken naar een exemplaar van Zoutelande (bleek er niet te zijn, terwijl de catalogus een exemplaar thuis vond staan), heb ik me de volgende ochtend af laten zetten in Wateringen waar er maar liefst 2 exemplaren in collectie zouden moeten zijn. En gelukkig maar, dat klopte wel! Snel geleend en toen lopend verder op weg maar de paardrijles van M11. Even doorstappen was het om op tijd aan te komen, maar gelukt! En na het kijken naar de les (ging weer super) toch vrijwel meteen begonnen in dit boek.

Het verhaal

Eline van As kijkt uit naar de jaarlijkse vakantie met haar twee vriendinnen van vroeger, Lydia en Sascha. Ze kennen elkaar van de zomers die ze als kind doorbrachten in Zoutelande en hebben altijd contact gehouden. Zoals elk jaar komen ze in september samen in de Zeeuwse plaats om te ontspannen en bij te praten.
Lydia heeft afgelopen jaar samen met haar man Gert een strandtent overgenomen en daar kunnen de vriendinnen verblijven. Het was een druk seizoen voor Lydia en Gert en het valt Eline op dat haar vriendin echt aan rust toe is. Eline zelf heeft een bewogen jaar achter de rug en kan ook wel wat ontspanning gebruiken.
Eerst lijkt dat te gaan lukken: het is mooi weer, de vriendinnen maken lange strandwandelingen en de avonden zijn gevuld met lekker eten en wijn. Toch voelt Eline dat er iets niet klopt. Komt dat door het flirtgedrag van Gert of is er meer aan de hand? En wat heeft een recente verdrinking in Zoutelande ermee te maken? Tegen de tijd dat Eline er op een gruwelijke manier achter komt wat er speelt, zit ze er al middenin. En dan is het de vraag hoe ze hier zelf nog uitkomt.

De schrijver

Linda van Rijn is na haar studie Literatuurwetenschappen in de reisbranche gaan werken. Eerst in het buitenland als reisleidster op diverse locaties en tegenwoordig als manager bij een grote toeristische organisatie. Al die jaren bleef ze geïnteresseerd in literatuur en ze schreef verhalen, maar nooit met het doel auteur te worden. Dat veranderde na het lezen van Cruise van Suzanne Vermeer. En gelukkig, want het genre van de literaire thriller is haar op het lijf geschreven. Linda van Rijn woont op Curaçao.
Linda is zeer succesvol met haar literaire thrillers. Van haar boeken zijn inmiddels meer dan 1 miljoen exemplaren verkocht en allemaal hebben ze in Bestseller60 gestaan.

Mening

Ja, ik kon het dus weer niet laten om ‘m te laten liggen. Maar omdat ik deze boeken altijd zó snel uit heb, leen ik ze liever van de bieb. Dus zo ook dit exemplaar.
Het boek leest weer als een trein. De beschreven periode is eigenlijk erg kort, een week. Plus een verdronken badgast een paar maanden eerder. Maar dat maakt het een verhaal met enorm veel vaart wat fijn is. Je krijgt toch ook een soort vakantiegevoel erbij, zeker die eerste paar dagen die beschreven worden wanneer alles nog goed is. Nou ja, alles...
Je voelt eigenlijk meteen dat er iets niet goed zit tussen de vriendinnen Lydia, Eline en Sacha, al kun je daar niet meteen je vinger op leggen. Halverwege had ik el al door hoe het zat. En dat heb ik eigenlijk bijna nooit, dus dat vond ik een beetje tegenvallen. Wat ik helemaal jammer vond is dat de laatste regel op de achterflap over dat Eline er op een gruwelijke manier achterkomt wat er speelt, wederom erg laat in het boek plaats vindt, waardoor het eind weer een beetje wordt afgeraffeld. Als je je daar niet te veel aan stoort, is het een prima boek om heerlijk in een paar uurtjes weg te lezen.
Wat me het meest is bijgebleven? Dat er een bed & breakfast is gemaakt in een strandtent. Dat is vreemd. Zeker als erbij wordt gezegd dat Lydia uit heeft gelegd hoe beneden (in de strandtent) het koffie-apparaat werkt. Want wie laat nou betalende gasten zelf koffie zetten in een grote horecagelegenheid zonder dat de eigenaren daar zijn. Want zij wonen ergens anders maak je uit de context op. En zo zie je maar hoe een

ogenschijnlijk niet relevant detail je hele kijk op het boek kan vervreemden.


Boekinformatie

Titel: Zoutelande
Auteur: Linda van Rijn
ISBN: 9789460684388
Uitgever: Uitgeverij Marmer
Verschijningsdatum: september 2019
Aantal pagina’s: 256
Prijs: € 15,-

Geen opmerkingen:

Een reactie posten