vrijdag 31 januari 2020

Joyce Spijker - Volg me


Een tijdje geleden schreef ik een blogje over opvallende dingen in de boekhandel. Een van die dingen was dat er twee titels waren die op elkaar aansloten. Dit boek, Volg me van Joyce Spijker, en Ik volg je van Lisa Jewell. Het tweede boek las ik al een tijdje geleden en ik schreef daar dit stukje over. Het eerste boek las ik nu, dus een blogje!

Het verhaal

Claire Kant is een hardwerkende influencer en bouwde dankzij manager Thomas in korte tijd een droomcarrière op. Op beeld lijkt haar leven een sprookje, maar achter de schermen gaat een schrijnende werkelijkheid schuil en legt haar verslechterende gezondheid een bom onder haar succes.
Thomas de Bruijne ontwikkelde dankzij paradepaardje Claire en de dubieuze financiële hulp van zakenpartner Reinier zijn talent agency tot het meest gewilde influencersbureau van Nederland. Maar nu Claires gezondheid opspeelt, moet hij verder gaan dan ooit om de droom te blijven verkopen.
Joëlle Lammerstee is een documentairemaker en stelt de waarheid boven alles. Ze keurt de bewerkte wereld van influencers geen blik waardig tot haar baan op het spel staat en een docu over Claire haar kan redden. En niet alleen dat. In haar zoektocht naar de waarheid heeft ze een verborgen agenda. Hoe goed kennen we onze naasten? Wat is de echte waarheid in de wereld van influencers en filters?

De schrijver

Joyce Spijker studeerde Nederlandse taal en letterkunde en werkte bijna tien jaar als communicatieadviseur en woordvoerder. In 2013 debuteerde ze met Spotlight en daarna volgden nog de boeken In de familie en Ruimte voor liefde. Spijker werkt ook als schrijfcoach, contentspecialist en gastspreker.

Mening

Voorop het boek prijkt een portret van Claire, precies zoals ze in een van de scenes van het boek wordt beschreven. Daar word ik altijd heel gelukkig van, een omslag die klopt met het verhaal. Bonuspunt!
Alleen staat er voor op het boek ook dat het een thriller is. Nou lees ik best vaak literaire thrillers, maar dit boek kan ik echt geen thriller noemen. Daar gaat het bonuspunt...

Wat er overblijft? Een erg goed leesbare roman over een meisje dat voor de buitenwereld een droomleven leidt, maar ja... niets is wat het lijkt. Als influencer blijk je een wandelende reclamezuil voor iedereen die maar genoeg geld biedt. Hard werken maar een leeg leven, daar komt het op neer. En Joëlle Lammerstee is er op gebrand dat gedeelte onder de aandacht te brengen.
Zeker omdat haar zusje, Kitty, deze kant heeft meegemaakt en Joëlle overtuigd is van het feit dat Claire en Thomas het leven van haar zusje kapot heeft gemaakt. Ondertussen weet je als lezer wel beter.

In korte hoofdstukken, steeds vanuit een ander perspectief, kom je het hele verhaal te weten, vanuit Joëlle, Thomas, Claire en Kitty.
Het boek leest, mede door de korte hoofdstukken en die perspectiefwisselingen, heerlijk. Er ging een wereld voor me open. Ik moet zeggen dat ik niet zo thuis ben in de influencerswereld. Ik ken een paar YouTubers dankzij de kinderen en een paar televisieprogramma’s waar ze iedere keer in opduiken. Maar het is niet mijn ding (in tegenstelling tot het er over lezen in dit boek).

Voor mij herkenbare dingen als de Google-home apparaten en de spyshop op de Postjesweg. Die kan ik me zo voor de geest halen. Toen ik studeerde in Amsterdam, woonde ik ongeveer ter hoogte van die winkel in een zijstraat van de Postjesweg. Ik heb me al die jaren afgevraagd hoe zo’n winkel kon bestaan. Ik weet dat nog steeds niet, maar hij zit er in ieder geval nog steeds.
De tegenstelling van drukken stad Amsterdam en de rest van het land komt ook terug in het boek. Waar de hoofdpersoon zich erg thuis voelt in Amsterdam, ben ik blij dat ik er niet meer woon.
Anyway... het boek is absoluut geen thriller, maar wel een soort psychologische roman die ik daarom zeer waardeer. Een interessant boek over de andere kant van Instagram en het leven van influencers. De moeite waard!

Boekinformatie

Titel: Volg me
Auteur: Joyce Spijker
ISBN:9789026347405
Uitgever: Ambo-Anthos
Verschijningsdatum: 14 november 2019
Aantal pagina’s: 313
Prijs: € 16,99
Ook verkrijgbaar als e-book.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten