dinsdag 19 mei 2020

Lucy Strange - Ons kasteel aan zee


Toen het bericht kwam dat de scholen dicht zouden gaan vanwege het Corona-virus, vroeg ik iedereen thuis of ik nog een boek voor ze mee kon nemen. Graag! Was het antwoord. Voor M11 werd het dit boek. Ze las het pas nadat de eerste verlenging van de maatregelen werd aangekondigd. Ze vond het prachtig. En vertelde er niks over, behalve korte stukjes, omdat ik het zelf moest lezen als ik zo graag wilde weten waar het over ging. Dus dat deed ik.

Het verhaal

Petra is de dochter van een vuurtorenwachter. Samen met haar ouders en zus woont ze in de vuurtoren, die ze liefkozend ‘ons kasteel’ noemen. Haar wereld bestaat uit avonturen in verborgen tunnels en griezelige verhalen over zeemonsters.
Maar aan die zorgeloze jeugd komt een eind als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. De oorlog is ook in de vuurtoren voelbaar, en al snel beginnen er scheurtjes te ontstaan in het gelukkige gezin. Petra doet alles wat ze kan om de geheimen van het gezin te ontrafelen.

De schrijver

Lucy Strange was actrice, zangeres en verhalenverteller voor ze lerares Engels werd op een school voor Voortgezet onderwijs. Ze woont in Kent met haar partner James, haar zoontje en haar kat. Ze schreef eerder het boek Het geheim van het Nachtegaalbos.


Mening

Wat een mooi kinderboek over de oorlog is dit. Helemaal vanuit een ander oogpunt geschreven dan normaal. We zitten aan de Engelse kust, waar de oorlog een andere belevenis heeft dan op het vaste land. Ik geloof dat ik niet eerder een boek las vanuit die positie.

Het boek begint met de legende van Wyrm en de stenen. Een legende die voor Petra, de hoofdpersoon, een belangrijke rol in haar leven speelt. Het gezin woont aast de vuurtoren die de vader beheert. Die vuurtoren is natuurlijk van cruciaal belang om schepen langs de zandbank te kunnen leiden en veilig naar de haven te loodsen. Tijdens de oorlog valt de vuurtoren natuurlijk te veel op, moet groen worden geschilderd én vooral niet branden. De moeder van Petra en Magda is Duitse en wordt Mutti genoemd. Helaas is Duits zijn tijdens de oorlog verdacht en zo begint de ontwrichting van het gezin. Van verschillende kanten wordt het familieleven bedreigd en dat heeft grote invloed op Petra.
Veel onverwachte dingen gebeuren in het boek. Je weet lang niet waar het verhaal naartoe gaat. Maar alles past mooi in elkaar. Spanning, raadsels, dreiging, het zit er allemaal in.

Het is een, voor mij, nieuw verhaal tussen de vele boeken die er al verschenen zijn over de Tweede Wereldoorlog. Ik wist bijvoorbeeld niet van de interneringskampen in het VK.
Het boek laat de beleving van Petra goed zien, haar verbazing, haar vertwijfeling, haar versteningen en hoe ze veel in de gaten lijkt te hebben maar er soms niet helemaal een vinger op kan leggen.
Het is een mooi boek over de Tweede Wereldoorlog voor kinderen vanaf 10 jaar. Het boek is wel spannend, maar niet eng (aldus M11). Het eerste boek van Lucy Strange staat inmiddels op haar verlanglijstje en gaan we dus zeer waarschijnlijk ook allebei lezen.

Boekinformatie

Titel: Ons kasteel aan zee
Auteur: Lucy Strange
ISBN: 9789025770648
Uitgever: Gottmer Uitgevers Groep
Verschijningsdatum: 28 februari 2020
Aantal pagina’s: 336
Prijs: € 16,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten