dinsdag 12 mei 2020

Isabel Allende - Bloemblad van zee


In het boekenpakket dat ik won bij de boekenbingo van Fontaine uitgevers (Weet je nog: dit stukje schreef ik daarover.) zat het nieuwste boek van Isabel Allende. Een van de boeken waar ik dit jaar naar uitkeek. En nou heb ik het dus gewonnen! Hoera! Daar ben ik meteen in begonnen toen ik het binnen kreeg.


Het verhaal

Aan het einde van de Spaanse burgeroorlog proberen honderdduizenden mensen te ontkomen naar Frankrijk. Onder hen zijn Roser Bruguera (een zwangere jonge weduwe) en Víctor Dalmau (legerarts en de broer van de overleden geliefde van Roser). Om te kunnen overleven moeten ze met elkaar trouwen, een huwelijk dat ze geen van beiden willen. Samen met tweeduizend andere vluchtelingen gaan ze aan boord van de Winnipeg, een schip gecharterd door de dichter Pablo Neruda, dat hen naar Chili brengt - een ‘langerekt bloemblad van zee en wijn en sneeuw’ in de woorden van de dichter. Als onwaarschijnlijke partners omarmen Roser en Víctor hun ballingschap, terwijl in Europa de Tweede Wereldoorlog woedt. In dat nieuwe land bouwen ze met vallen en opstaan een nieuw bestaan op, maar altijd wachten ze op de dag dat ze naar Spanje kunnen terugkeren. En dan gebeurt in 1973 het onvoorstelbare: in Chili breekt een burgeroorlog uit en de democratie wordt een dictatuur. Wederom zijn ze getuige van de strijd tussen vrijheid en repressie en moeten Roser en Víctor ontdekken dat thuis misschien dichterbij was dan ze de hele tijd dachten.


De schrijver

Isabel Allende is de meest gelezen Spaanstalige schrijver ter wereld. Ze maakte in 1983 furore met haar debuutroman Het huis met de geesten, waarna de successen zich bleven opstapelen. Allende schreef boeken in genres variërend van historische romans tot young adult tot thrillers. Haar oeuvre en levenswerk werden groots bekroond door Barack Obama met een Presidential Medal of Freedom.

Mening

Wat een prachtig boek! Een historische roman over tijden waar ik vaag wel iets van weet, maar nu dus veel meer. Door de ogen van voornamelijk Víctor beleef je de jaren tussen 1938 en 1994. Eerst in Spanje tijdens het eind van de Spaanse Burgeroorlog waar Víctor als jonge legerarts een heldendaad verricht door min of meer per ongeluk het hart van een jonge soldaat weer aan de gang te krijgen. Hierdoor neemt zijn carrière als arts al een soort vlucht, want hij is nog student, maar wel beroemd. Ondertussen komt zijn broer Guillem om bij tijdens de burgeroorlog, onwetend dat hij vader gaat worden. Roser blijft alleen achter, zwanger en onwetend van de dood van haar geliefde. Samen met Víctor, Carme (moeder van Víctor) en Aitor (een vriend) probeert ze te ontsnappen aan Generaal Franco. Iedereen raakt elkaar kwijt, sommigen vinden elkaar weer terug. Ik wist niet van het bestaan van concentratiekampen in Frankrijk om de Spaanse ballingen op te vangen. Net zo min als van de Winnipeg. Wat een bijzonder verhaal. Om hun leven zo aangenaam mogelijk te maken besluiten ze politiek zo neutraal mogelijk te blijven. Beiden bouwen een nieuw leven op en ze blijven samen voor Marcel, de zoon van Roses die ook door Víctor wordt gezien als zijn eigen zoon. Víctor wordt een beroemd arts en Roser een bekende pianiste. Het is mooi om te lezen hoe ze met elkaar omgaan. Ze willen graag terug naar Spanje, wanneer dat kan.
Maar uiteindelijk blijken ze Chileenser dan ze dachten.
Er is veel politiek in het boek, veel historie, maar ook veel liefde. Een bijzonder boek in de reeks boeken van Isabel Allende.

Boekinformatie

Titel: Bloemblad van zee
Auteur: Isabel Allende
ISBN:9789028450097
Uitgever: Wereldbibliotheek
Verschijningsdatum: 4 februari 2020
Aantal pagina’s: 368
Prijs: € 22,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten