vrijdag 25 september 2020

Caja Cazemier - Blauwe dagen

De naam Caja Cazemier zie ik regelmatig voorbij komen in de boekhandel, maar ik had er echt al jaren niks meer van gelezen. Totdat dit boek voor me klaar lag in Zoetermeer. Meteen ingedoken, want het is nog steeds Boekenweek voor jongeren. 


Het verhaal

Janna (14) zit al een tijdje niet zo lekker in haar vel. Als haar vriendje het uitmaakt, komt dat hard aan. Zie je wel, denkt ze, ik ben niet de moeite waard... Steeds dieper zakt ze weg in de leegte. Het is alsof er een grauwe mist over haar hele leven heen hangt en ze kan nergens meer van genieten. Uiteindelijk krijgt ze psychologische hulp. Gek genoeg lijkt haar moeder daar helemaal niet zo blij mee te zijn. Wat is hier aan de hand? De weg uit het dal is lang en zwaar, maar uiteindelijk leert Janna zichzelf te accepteren zoals ze is. En ze ontdekt wie ze is. 


De schrijver

Caja Cazemier werd in 1958 geboren in Spijkenisse, maar groeide op in Groningen. Als kind al hield ze van verhalen lezen en schrijven. Ze studeerde Nederlandse taal- en letterkunde, waarbij ze zoveel mogelijk aandacht besteedde aan jeugdliteratuur, en stond daarna twaalf jaar voor de klas. Haar leerlingen inspireerden haar om (weer) te gaan schrijven. In 1992 verscheen Portret van Sanne, haar debuut. Jarenlang besteedde ze al haar tijd aan het schrijven, tegenwoordig combineert ze het schrijven met haar werk als jongerencoach.

Haar boeken gaan vrijwel allemaal over onderwerpen waarmee jongeren tussen de 11 en 16 jaar te maken kunnen hebben: de brugklas, verliefdheid, seksualiteit, alcohol, drugs en lachgas, online daten, social media, depressie, uitgaansgeweld, loverboys, online pesten, gescheiden ouders, rouwverwerking, enzovoort. Het zijn realistische verhalen die laten zien hoe jongeren omgaan met deze onderwerpen. De inspiratiebronnen voor haar psychologische jeugdromans liggen vaak in de actualiteit.  

                                                   

Mening

Wat een prachtig boek is dit, over een best zwaar onderwerp. Janna zit in de tweede klas van de middelbare school en alles gaat goed. Tot haar vriendje het ineens uit maakt. Daardoor raakt Janna in een depressie. Ze heeft donkerblauwe mist in haar hoofd, waardoor de niks meer kan en wil en doet. Gelukkig is er hulp. Stukje bij beetje krabbelt Janna op. Belangrijk zijn haar vriendinnen.Je leest hoe Janna zich een weg terug vecht in haar leven. En dat dat niet zonder slag of stoot gaat. Je leest ook over de machteloosheid van de omgeving. Die wel wil steunen, maar dat allemaal op hun eigen manier doen. Daardoor helpt het wel of niet en ook dat maakt Janna onzeker.

Een boek over depressies bij jongeren, heftig. Maar het opent ook deuren, maakt dit onderwerp bespreekbaar. Het laat zien wat een jongere voelt, geeft inzicht en is herkenbaar omdat het heel direct geschreven is.

Het boek is opgebouwd in een proloog 5 delen met ieder een eigen titel en tijdsaanduiding en binnen die delen weer in genummerde hoofdstukken. Ieder deel is een fase uit een jaar in het leven van Janna. In ieder deel maakt ze stappen en is een soort afgebakend geheel.

Het omslag is mooi donkerblauw met in metallic letters de titel, en een donkere tekening van een meisje dat tegen een muur zit met haar knieën opgetrokken. Dat beeld wordt ook een aantal keer beschreven in het boek.

Een boek over vriendschap, weerbaarheid en zelfvertrouwen. Indrukwekkend vond ik het. Voor jongeren vanaf 12 jaar.

 

Boekinformatie

Titel: Blauwe dagen

Auteur: Caja Cazemier

ISBN: 9789021680583

Uitgever: Ploegsma

Verschijningsdatum: 2 september 2020

Aantal pagina’s: 218

Prijs: € 15,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten