dinsdag 22 september 2020

Emke Rienstma - Het spel

Het is weer Boekenweek voor jongeren! Hoog tijd om weer eens een boek voor deze leeftijdscategorie te lezen dacht ik zo. Het werd Het spel, omdat ik dat er mooi uit vond zien. Een beetje mysterieus en zomers.

                                                           

Het verhaal 

Als Wanda op de eerste dag van de zomervakantie haar vader opzoekt in zijn schaakmuseum, treft ze hem in elkaar geslagen aan. Het kostbaarste spel uit zijn verzameling is geroofd.

Vóór het museum, op het Max Euweplein, had Wanda net nog een potje schaak staan spelen met de Spaans-Nederlandse Izan. Een erg leuke jongen. Zou hij…

Wanda aarzelt geen moment en gaat achter Izan aan. Halsoverkop stort ze zich in een avontuur dat alles verandert. Want hoe beter ze Izan, zijn vader en zijn broer leert kennen, hoe harder ze hoopt dat ze zich vergist. Toch zet ze verbeten door en haar tocht voert haar helemaal naar Spanje, waar ze door Izans familie wordt verwelkomd.

Terwijl ze zich voordoet als een ander, komt ze zichzelf steeds heftiger tegen. En blijkt er een speciale reden te zijn waarom ze zo graag het schaakspel terug naar haar vader wil brengen. Ze heeft iets goed te maken…

De schrijver

Emke Rientsma is docente filosofie en vertrouwenspersoon op een middelbare school. In haar debuut Blues in F, dat bij Gottmer verscheen, was al duidelijk hoe ze zich in de geest van jongeren weet te verplaatsen. In Het spel kruipt ze ook nog onder hun huid.

                                                            

Mening

Wanda (16) is gepest op de lagere school en niet zo’n beetje ook. Hierdoor is haar zelfbeeld nogal verstoord. Daarnaast houdt ze van schaken, waardoor ze ook een eenling is op haar middelbare school. Maar er gloort hoop, want Laila heeft haar meegevraagd op een kampeerweek naar Texel.

Je valt midden in het verhaal, in een busje op weg naar Spanje. Door de wisselingen in de tijd kom je er achter hoe Wanda in dit busje terecht is gekomen, hoe haar verleden is, waarom ze doet wat ze doet en hoe het verder gaat. Terugblikken naar de lagere school en diverse uitstapjes met haar vader spelen een belangrijke rol in het boek en verschaffen duidelijkheid. 

Je leert Wanda redelijk goed kennen, maar haar echt snappen lukte me niet. De stukjes over het pesten op school (en vooral de reactie dat “het maar plagerijen zijn omdat er op deze school niet gepest wordt”) zijn erg herkenbaar. De Spaanse familie leer je oppervlakkig kennen. Izan en zijn familie spelen wel een zeer belangrijke rol in het verhaal, maar worden niet heel ver uitgediept. 

Het grote avontuur is naar mijn idee ongeloofwaardig voor een kind van 16. Oké , 17, dat wordt gevierd in het boek. Maar dan nog. Er zijn wel erg veel toevalligheden en alleen maar aardige mensen die Wanda tegenkomt. Het boek is een Young Adult, dus voor kinderen vanaf 15 jaar. Met name op het laatst, als de verliefdheid echt blijkt, speelt dat een rol. Verder had het, qua onwaarschijnlijkheid, een jeugdboek voor kinderen vanaf 12 kunnen zijn ook.

De kaart op de schutbladeren is een goede toevoeging aan het verhaal, omdat je dan ziet waar de gebeurtenissen zich afspelen. Een uitleg over een schaakbord met schaakstukken had ik zelf ook leuk gevonden. Als was het maar omdat de toren op E6 mij niks zegt.

Een week uit het leven van Wanda, dat haar leven een interessante wending geeft en goed is voor haar zelfvertrouwen. Dat is wat je leest. Prima boek voor jonge young adults die niet twijfelen aan de geloofwaardigheid van een boek en gewoon volop meegaan in het avontuur.

 

Boekinformatie

Titel: Het spel

Auteur: Emke Rienstma

ISBN: 9789047712169

Uitgever: Lemniscaat

Verschijningsdatum: 10 juni 2020

Aantal pagina’s: 238

Prijs: € 15,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten