zaterdag 19 september 2020

Jet van Vuuren - Gifspoor

De meeste boeken van Jet van Vuuren las ik met plezier. Ze zijn meestal lekker voor tussendoor als je toch even helemaal ergens anders wilt zijn in je boek en niet al te veel tijd hebt. Zou dit boek ook weer zo zijn? 

                                                             

Het verhaal 

Drie Zeeuwse vriendinnen delen hun passie voor tuinieren. Als ze samen op reis gaan naar Engeland blijkt dat het niet alleen tuinieren is wat hen bindt...

In het voorjaar wordt er op de grens bij Zeeland een naakte, vermoorde vrouw gevonden. De vrouw is zwaarverminkt in haar gezicht. De politie staat voor een raadsel: geen enkel spoor wijst naar een dader en zelfs na intensief politieonderzoek vinden ze niemand die haar heeft gekend. Het lijkt alsof de vrouw door niemand wordt gemist. Haar identiteit blijft onduidelijk. Na drie maanden wordt ze in een anoniem graf begraven. Noor den Braber is rechercheur in Middelburg. Ze is single, eind veertig, en leeft voor haar werk. Als het dossier van de vermoorde vrouw geen prioriteit meer krijgt, gaat Noor in haar eentje op onderzoek uit. 

De schrijver

Jet van Vuuren (1956) debuteerde in 2011 met de thriller Zomerdruk. Jet schrijft oer-Hollandse thrillers waarin vrouwen de hoofdrol spelen. Vrouwen met een bepaalde achtergrond, een tikkeltje verknipt, moordlustig, maar toch herkenbaar.

                                                      

Mening

Jet van Vuuren heeft een nieuwe uitgeverij gevonden. Maar haar verhaal was niet wezenlijk veranderd, je herkent het verhaal van Jet er makkelijk in. Wederom vrouwelijke hoofdrolspelers, die allemaal wel ‘iets’ hebben. Beginnende alzheimer, geen kind maar wel een kinderwens, wel een kind (?) maar geen man... en dan is daar ook de tuinman nog. Een man die een belangrijke rol speelt in dit verhaal.

Vanuit de verschillende oogpunten van de dames (Olga, Lizzy en Kate) en Tuinman Felix wordt het verhaal in het voorjaar verteld, in het najaar is het vooral Noor den Braber, de rechercheur, die we volgen. Maar de verhalen hebben natuurlijk met elkaar te maken.

De verhoudingen tussen de diverse hoofdpersonages worden steeds duidelijker naarmate het verhaal vordert. Het boek is geschreven in verschillende verdelingen. Voorjaar en najaar 2019, dat is handig om te weten, en dan nog vanuit ieders oogpunt een stukje. Maar de hoofdstuknummering loopt wel gewoon door. Tussendoor krijg je nog wat botanische informatie over diverse giftige planten die een rol spelen in het verhaal.

In het begin vond ik het een beetje warrig, omdat het verhaal steeds heen en weer spring tussen 4 personen. Maar je groeit daarin en weet na een tijdje hoe de onderlinge relaties zijn.

Er is veel aandacht voor tuinieren, wat mij wel aan het denken zette over onze tuin (waar we al jaren iets aan willen gaan doen, maar wat?) en ik was eigenlijk verbaasd dat er zo veel giftige planten zijn waar ik nooit bij nagedacht heb.

Langzaam maar zeker wordt het verhaal spannender en werkt Jet naar een ontknoping toe. Al voel je soms wel een beetje aan welke kant het op zou kunnen gaan, toch was de ontknoping anders dan ik dacht.

Een lekker boek om even tussendoor te lezen. Door de korte hoofdstukjes leg je het ook makkelijk eventjes weg om snel weer door te kunnen gaan als je tijd hebt. 

Andere boeken van Jet van Vuuren die ik las en waar ik wat over schreef zijn: Basta! en Liegbeest.


Boekinformatie

Titel: Gifspoor

Auteur: Jet van Vuuren

ISBN: 9789026352331

Uitgever: Ambo|Anthos

Verschijningsdatum: 12 augustus 2020

Aantal pagina’s: 320

Prijs: € 17,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten