dinsdag 9 maart 2021

Abigail Dean - Meisje A.

Dit boek had ik al gezien in de aanbiedingsfolder van de uitgeverij een hele tijd geleden. En we kregen zowaar een leesexemplaar binnen! Die nam ik mee naar huis. Het heeft even geduurd, maar gelukkig (voor mij dan) werd de verschijningsdatum verschoven van 19 januari naar 2 maart. Dus had ik wat extra tijd om het te gaan lezen. En dat is nu dus! 

Het verhaal

“Ik ben Alexandra Gracie en ik ben 15 jaar. U moet de politie bellen.” Talloze keren oefende Lex Gracie deze zinnen voordat ze ui het huis van haar ouders wist te ontsnappen: gewond, vuil en ernstig vermagerd. Als haar moeder jaren later in de gevangenis overlijdt en het ouderlijk huis aan haar kinderen nalaat, maakt Lex - inmiddels een volwassen advocaat - samen met haar zusje Evie plannen om de horrorplek uit hun jeugd om te toveren tot iets positiefs. Maar eerst moet ze in het reine komen met haar broers en zussen en het verleden dat ze met elkaar delen. Alles wat ze jarenlang onderdrukte, moet ze nu onder ogen zien: haar geheimen, haar angsten - en haar identiteit als Meisje A., het meisje dat ontsnapte. 

De schrijver

Abigail Dean werd geboren in Manchester. Ze studeerde Engelse literatuur aan Cambridge University en werkte als boekhandelaar bij Waterstones en later bij een afvocatenfirma in New York. Vlak voor haar dertigste verjaardag maakte ze - in between jobs - tijd vrij om aan haar debuutroman te werken, ze werkt tegenwoordig als advocaat voor Google. Meisje A. zal in meer dan 25 landen verschijnen en de filmrechten werden reeds verkocht aan Sony. 

Mening

Oh, wat een heftig onderwerp heeft dit boek! De auteur zegt aan het begin dat ze fan is van waargebeurde misdaadverhalen en dat invloeden daarvan in dit boek terug te vinden zouden kunnen zijn. Dat klopt wel. Het heeft wel wat weg van een waargebeurd verhaal, maar dan van een afstandje. Want nergens kom je eigenlijk heel dichtbij de familie, behalve bij Meisje A.

In verschillende hoofdstukken vertelt Alexandra Gracie wat haar is overkomen. De hoofdstukken hebben de namen van haar broertjes en zusjes (met daarbij de vermelding welk kind ze zijn als Jongen C) is maar zijn allemaal vanuit Lex beschreven. Het verhaal begint met Alexandra die naar de gevangenis gaat om de spullen van haar overleden moeder op te halen. Ze blijkt ook executeur-testamentair te zijn van de erfenis (het ouderlijk huis en £ 20.000,-). Samen met zus Evie bedenkt ze een plan om iets positiefs te doen met het horror-huis waar ze hebben gewoond. Alleen moeten ze daarvoor wel toestemming krijgen van de andere broers en zussen. Alexandra gaat al haar broers en zussen af en je leest over haar ontmoetingen, haar herinneringen en hoe zij de gevangenschap beleefd heeft. Je komt te weten hoe de godsdienstwaanzinnige vader een steeds grotere druk uitoefent op zijn gezin, over de tijd van vastbinden en ketenen. De echt gruwelijke details blijven je als lezer bespaard, maar misschien maakt dat het verhaal juist iets minder indrukwekkend. Al ben ik blij dat het hierbij bleef, aangezien ik een visueel ingestelde lezer ben die alles voor zich ziet wat ze leest.

Feitelijk gebeurt er in het heden niet zo heel veel. Je krijgt wel een redelijk beeld van hoe de verschillende kinderen om zijn gegaan met het verwerken van hun jeugd. Met natuurlijk aan het eind nog een plotwending die voor mij verrassend was.

De zin die mij het meest bij bleef: “In het begin - en aan het eind - waren Ethan en ik de enigen. Als eerste geboren en als laatste geadopteerd.” P.38

En wat mij opviel was de rol van boeken. Daar werd waarde aan gehecht, vooral door Alexandra. Fijn dat boeken je altijd helpen (hoe klein de impact ook, ze hielpen wel).

Al met al een aardig boek. Het is trouwens echt een psychologische roman en geen thriller. Al vind ik de voorkant meer een spannend-boek-uitstraling hebben eigenlijk. Misschien komt dat door de combinatie van de foto en de titel. En de letter in de naam doet natuurlijk denken aan hoe criminelen worden weergegeven in de media. Anyway, het blijft een aardig boek.

 

Boekinformatie

Titel: Meisje A.

Auteur: Abigail Dean

Oorspronkelijke titel: Girl A.

Vertaler: Erica Disco

ISBN: 9789402706390

Uitgever: HarperCollins

Verschijningsdatum: 2 maart 2021

Aantal pagina’s: 384

Prijs: € 21,99 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten