vrijdag 23 juli 2021

Davide Morosinotto - Twee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw

Ik las een paar jaar geleden een ander boek van Morosinotto, Het mysterieuze horloge van Walker &  Dawn, waar ik dit stukje over schreef. Toen dit boek uit kwam heb ik er vaak naar gekeken, maar nooit gelezen. Tot nu. Het is pas bekroond met de Zilveren Griffel. Toen hield ik het niet meer uit en moest ik het boek gaan lezen! 

Het verhaal

Het beleg van Leningrad duurde bijna drie jaar. Deze dramatische geschiedenis vervlecht zich met het verhaal van Nadja en Viktor, die vastberaden zijn elkaar terug te vinden en hun stad te redden. Leningrad, 1941. De tweeling Viktor en Nadja is twaalf jaar als het Duitsland van Hitler de oorlog verklaart aan de Sovjet-Unie. Alle kinderen van de stad worden in speciale treinen geladen om ze ver weg te brengen, zodat ze veilig zijn voor de aanvallen van de vijand. Per ongeluk belanden Viktor en Nadja in twee verschillende treinen, en verliezen ze mekaar uit het oog. Ze houden allebei in een schriftje bij wat ze meemaken terwijl de vijand oprukt. Ze schrijven over de winterkou, het voedselgebrek, de wanhoop van een volk dat gebukt gaat onder honger en bombardementen. Maar ook over de warmte van vriendschap en de kracht van hoop. 

De schrijver

Davide Morosinotto (1980) studeerde communicatie. Hij is de Italiaanse schrijver van het spannende avonturenboek Het mysterieuze horloge van Walker & Dawn. Hij won voor dit boek verschillende prijzen, zoals de Andersen Award, een grote internationale prijs voor jeugdliteratuur. Naast het schrijven van kinderboeken werkt Davide Morosinotto ook als vertaler en copywriter. 

Mening

Wat ben ik blij dat ik dit boek gelezen heb! Het maakt de de verwachtingen helemaal waar. Het is een kinderboek over de belegering van Leningrad en de kindertreinen die er reden om de kinderen te redden van die belegering die eraan zat te komen. Viktor en Nadja nemen schriften meer op reis om een verslag te maken voor hun ouders, zodat zij later kunnen lezen wat ze gemist hebben. Viktor en Nadja beloven hun ouders om samen te blijven, maar al voor vertrek gaat dat mis. Het boek is een weergave van hun belevenissen, onafhankelijk van elkaar schrijven ze in hun schriften. Nadja in het blauw, Viktor in het rood (de kleur van de communisten!). Ze beginnen samen, maar als ze gescheiden worden gaan ze allebei verder. De band tussen de tweeling is sterk, zo sterk dat niemand ze eigenlijk gelooft.

De schriften beslaan de periode juni- november 1941 en worden van commentaar voorzien door Kolonel Smirnov die in 1946 onderzoekt of Nadja en Viktor staatsgevaarlijk zijn.

Mooi zijn de handmatige aantekeningen die S. steeds maakt met daarbij uitzoeken, muiterij, ongeoorloofde absentie enz. (Ook een opmerking als “hulde voor de gevallenen” springt eruit.) Je leest ze allemaal mee. Daarnaast zijn er in de schriften ook foto’s, kaarten en pamfletten geplakt. Soms zelfs nog in het Russisch. Het boek is dus fantastisch vormgegeven! Achterin het boek staat een verantwoording van alle kaarten en knipsels met, als het nodig is, de Nederlandse vertaling van de teksten. Ook worden lastige termen duidelijk uitgelegd achterin, waardoor het boek echt compleet is.

Tot een boek of drie geleden had ik nog nooit van Pirogi gehoord, maar ook ij dit boek kwam het naar voren als het lievelingseten van Nadja, een soort deegtasjes gevuld met kaas (in dit geval) op pagina 55.

Het besef van de kinderen dat ze leerden over veldslagen en dat ze dat maar saai vonden, “maar het is wel even wat anders als de oorlog zich afspeelt op plekken die je kent, als je je afvraagt of je vader misschien gewond is geraakt maar je niks te weten komt, en als je je afvraagt of de vijand eerst de plek zal aanvallen waar jij bent, of eerst de stad waar je moeder werkt.” (p.184). Het geluk dat de Duitse treinen niet kunnen rijden over het Russische spoor omdat de spoorbreedte van de nazitreinen met iets smaller is dan die van de russen, waardoor de treinen zouden ontsporen (p.194)

De titel van het boek kom je pas helemaal aan net eind van het boek tegen, in het eindrapport van Smirnov. Maar het was voor mij al gauw duidelijk wie die fonkelrode sterren waren natuurlijk.

Een indrukwekkend verhaal voor kinderen van een jaar of 12. En terecht bekroond met een Zilveren Griffel! 

Boekinformatie

Titel: Twee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw: het verbijsterende verhaal van de tweeling Viktor en Nadja

Auteur: Davide Morosinotto

Oorspronkelijke titel: La sfolgorante luce di due stelle rosse: il caso dei quanderni di Viktor e Nadya

Vertaler: Pieter van der Drift en Manon Smits

ISBN: 9789059247260

Uitgever: Fantoom

Verschijningsdatum: 16 april 2020

Aantal pagina’s: 512

Prijs: € 19,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten