dinsdag 13 juli 2021

Geluisterde boeken

Tijdens mijn (bijna) dagelijkse wandelingen ben ik begonnen met het luisteren naar luisterboeken. Sommige mensen zweren inmiddels bij podcastst, maar ik hou wel van een boek (goh, echt) dus luister ik daar liever naar. Nadeel is dat ik geen aantekeningen kan maken tijdens het wandelen, dus ik laat alleen even weten wat ik luisterde en wat ik van het geluisterde boek vond en waarom. Daar gaan we! 

Nina Haratischwili - Het achtste leven (voor Brilka)

Verhaal: ‘Het achtste leven (voor Brilka)’ van Nino Haratischwili is een monumentaal, tolstojaans familie-epos dat zes generaties omspant tussen 1900 en nu. Dit verhaal over acht levens van één Georgische familie begint in een kleine stad tussen Georgië en Azerbeidzjan, waar een getalenteerde chocolatier zijn dochters grootbrengt en en passant een recept bedenkt voor een verrukkelijke chocoladedrank met gevaarlijke krachten. Het brengt hem rijkdom en aanzien, maar dat betekent in die tijd ook al spoedig gevaar. Nitsa is de achterkleindochter van Stasia, een van de dochters van de chocolatier. Ze woont in Berlijn en vertelt op meeslepende wijze, en ook met veel ironie en humor, de dramatische geschiedenis van haar familie en die van de ‘rode’ twintigste eeuw.

Mening: ik heb het begin en het eind van dit boek geluisterd, de rest las ik als e-book en in het gewone boek. In het begin was het leuk om te horen hoe je alle namen uitspreekt qua klemtonen enzo. Daarna besloot ik het te lezen omdat ik naar een schrijversavond met de auteur ging en zelf lezen echt sneller is dan luisteren. Ik kwam een heel eind, maar op 400 pagina’s voor het eind strandde ik. Omdat er gewoon andere boeken ook gelezen wilden worden. Het heeft lang geduurd voor ik weer verder ging luisteren, een jaar ofzo. Maar nu is het wel uit. En het is echt een prachtig boek!

 

Kluun - Familieopstelling

Verhaal: Stijn van Diepen (Komt een vrouw bij de dokter) is terug: 55 jaar oud, maar niet veel wijzer. Hij besluit op zoek te gaan naar zichzelf, zijn roots en de Ware. Nu echt. Achttien jaar nadat zijn vrouw Carmen is overleden en zeven jaar nadat zijn huwelijk met Roos op de klippen is gelopen, blijkt ook de zoveelste nieuwe liefde van Stijn van Diepen niet de ware te zijn. Terwijl hij nog altijd van feest naar feest strompelt, wordt zijn moeder met alzheimer in een verzorgingstehuis opgenomen, dreigt zijn beste vriend Frenk hem te laten vallen en moet hij de verjaardag van zijn dochter Luna, die eenentwintig wordt, organiseren. Een crisis lijkt onvermijdelijk. Waarom is zijn (liefdes)leven zo'n puinhoop? Het is tijd om eens grondig in de spiegel te kijken. In een hilarische en ontroerende zoektocht naar zichzelf keert Stijn terug naar zijn jeugd in Noord-Brabant, stuit hij op een aangrijpende familiegeschiedenis en belandt uiteindelijk op het Ierse platteland in een ultieme poging antwoorden te vinden op zijn vragen. Zal hij op zijn vijfenvijftigste zichzelf weten te vinden? En belangrijker nog: de liefde?

Mening: tja, een typische Kluun is dit boek eigenlijk. Her werd voorgelezen door Kluun zelf en gelukkig heeft hij wel een prettige stem. Bovendien komt er veel Tilburgs dialect in het boek voor, wat hij perfect leest. Dat scheelt een berg irritatie over mensen met een harde G die de zachte proberen na te doen. Aardig, maar niet wereldschokkend. 

Maren Stoffels - Ik moet dit doen

Verhaal: Ik kijk naar de stoeptegels onder mijn gympen. Linkertegel, boventegel, rechtertegel, ondertegel, middentegel. Tik, tik, tik, tik, tik. Simon heeft een dwangstoornis. Hij moet altijd alles controleren en ontwijkt bepaalde getallen. Tijdens een dwang-kamp leert hij Jasmin kennen, een meisje met extreme smetvrees. Als Jasmin wegloopt, is Simon de enige die haar kan vinden. Alleen moet hij daarvoor wel eerst zijn eigen dwang opzijzetten…

Mening: M12 had dit boek uitgekozen in de boekhandel een tijd geleden en dat maakt dan altijd dat ik het eigenlijk ook wel wil lezen. Gewoon, zodat ik weet wat zij leest en we er over kunnen praten. M las het papieren boek, ik luisterde het mijne. Het werd voorgelezen door Maren Stoffels zelf. Het verhaal wordt verteld door Simon en Jasmin, steeds wisselend per hoofdstuk. Ik heb zelf nooit last gehad van dwangstoornissen (in ieder geval niet in die mate), maar wat kan dat heftig zijn zeg. De verschillende personages hebben allemaal hun eigen stoornis en om hun eigen reden. Stukje bij beetje kom je meer te weten over iedereen en ontstaat er een soort van vriendschap. Zeker tussen Jasmin en Simon. Een toegankelijk boek over jongeren met een dwangstoornis. Dwangjongeren, zoals Simon zegt. Goed boek voor 12 plussers. 

Saskia Noort - Bonuskind

Verhaal: Vijftienjarige Lies wordt op een ochtend wakker met het gevoel dat haar moeder Jet iets is overkomen. Haar bed is niet beslapen en ze heeft haar mobiele telefoon thuis laten liggen. De vierentwintig uur die volgen ontvangt Lies geen enkel teken van leven. Haar vader en zijn nieuwe vriendin Laura schakelen de politie in, ze geloven dat het te maken heeft met haar mentale toestand: ze zou de scheiding nooit te boven zijn gekomen en heeft daarom besloten te verdwijnen. Of erger. Lies weet echter zeker dat ze dat nooit zou doen en gaat zelf op onderzoek uit. met alle gevolgen van dien.

Mening: ooit, eens, vroeger, vond ik de boeken van Saskia Noort nog wel oké. Maar ik merk dat ik ze tegenwoordig gewoon minder goed vind. Ook dit verhaal viel me een beetje tegen. Het grootste deel wordt verteld door dochter Lies, sommige hoofdstukken door moeder Jet. In het luisterboek zijn dat ook twee verschillende personen die dat voorlezen en dat is wel fijn. Zo hoor je wie er aan het woord is. Maar het verhaal is nogal ongeloofwaardig eigenlijk. Het is nogal vergezocht hoe de dochter dit allemaal aanpakt. Het verhaal van de moeder (een psycholoog) lijkt ook nogal vreemd, ze zou beter moeten weten. En Bonuskind vond ik al helemaal een rare titel, want het gaat over een echte moeder en dochter. Weliswaar zijn de ouders gescheiden, maar de hoofdpersonen zijn nergens de bonus van. Ik zou dit boek niet echt aanraden…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten