dinsdag 6 juli 2021

Jane Harper - De overlevenden

De drie eerdere boeken van Jane Harper las ik met veel plezier. Ze speelden alle drie op verschillende locaties in Australië. Over Verlaten schreef ik dit stukje. Dus toen ik zag dat dit boek eraan zat te komen, wist ik een mooi moederdagcadeautje. En het heeft niet eens zo heel lang hoeven wachten. 

Het verhaal

Het leven van Kieran Elliott veranderde voorgoed op de dag dat een enkel, roekeloos besluit een dramatisch gevolg kreeg. Het schuldgevoel dat hem nog altijd achtervolgt, speelt op tijdens een familiebezoek aan de kleine kustplaats waar hij opgroeide. Kierans ouders hebben het niet makkelijk in deze stad, waar ieders geluk afhankelijk is van de genadeloze zee. Wanneer er een lichaam wordt gevonden op het strand, komen lang verborgen geheimen bovendrijven. Een gezonken boot, een vermist meisje, en alle vragen die nooit zijn weggespoeld… 

De schrijver

Jane Harper verhuisde als kind van Engeland naar Australië. Ze heeft dertien jaar als journalist gewerkt. De droogte, haar thrillerdebuut, won in 2016 de Australian Book Industry Award voor thriller van het jaar. De filmrechten zijn gekocht door Pacific Standard (de makers van o.a. Gone Girl). De droogte werd na verschijnen in Australië nummer 1 in de bestsellerlijsten. Daarnaast schreef ze de boeken Wildernis en Verlaten.

Mening

Hoera, hoera, hoera voor Jane Harper! Wat een fijn boek was ook dit weer. En ik heb weer een nieuw stukje Australië ontdekt, Tasmanië om precies te zijn. En dan daarvan een heel klein dorpje, Evelyn Bay, met 900 inwoners. Met een geschiedenis natuurlijk, De Storm van 12 jaar geleden. Die heeft veel families in het dorp getekend. De mensen zijn verder gegaan, maar de herinneringen komen terug door een gebeurtenis van nu. In het boek maak je kennis met Kieran en Mia en hun dochtertje Audrey. Ze zijn terug om Kierans moeder te helpen met verhuizen vanwege zijn vaders dementie. Daarnaast spelen Ash en Olivia een rol, jeugdvrienden van Kieran en bekenden van Mia (haar beste vriendin was het zusje van Olivia) en Sean, ook een jeugdvriend van Kieran en oom van Liam. Langzaam worden de verhoudingen duidelijk. Iedereen heeft op de een of andere manier een link met elkaar en dat maakt het een beetje verstikkend. De bekende schrijver G.R. Barlin, die sinds enige tijd in het dorpje woont, maakt geen vrienden.

Je komt het meest te weten over Kieran en zijn beleving van de Storm, en hoe dat zijn leven heeft beïnvloed. Het is echt zoals de tekst hierboven bij het verhaal al zegt, alles komt boven: het schuldgevoel, de radeloosheid, de familiebanden, de vriendschappen. Ik vond het weer knap in elkaar zitten. De proloog komt terug in het boek, hoera! En wat?

De typisch Australische uitdrukking ‘Mate’ wordt net zo vaak gebruikt als je deze hoort in Australische gesprekken (op tv ofzo), waardoor je je echt wel in Australië waant. Het kunstwerk van drie levensgrote ijzeren figuren dat in het boek een belangrijke rol speelt, bestaat niet echt, maar het is zo goed beschreven dat ik er toch naar ben gaan zoeken op internet. (En daar ergens las dat het niet bestaat..)

Deze thriller is niet een boek dat het van de actie moet hebben, maar de onderhuidse spanningen zijn voelbaar en worden steeds duidelijker naarmate je dichter bij het einde komt. Het was weer een top boek! Ik kijk nu al uit naar het volgende boek van deze auteur.

 

Boekinformatie

Titel: De overlevenden

Auteur: Jane Harper

Oorspronkelijke titel: The Survivors

Vertaler: Marike Groot en Sander Brink

ISBN: 9789400511545

Uitgever: A.W.Bruna

Verschijningsdatum: 416

Aantal pagina’s: 6 mei 2021

Prijs: € 21,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten