dinsdag 24 augustus 2021

Lucy Strange - De geest en het meisje

Wij hebben thuis Lucy Strange ontdekt! Dochter M12 en ik genoten van Ons kasteel aan zee, waar ik dit stukje over schreef. Zelf las M12 al Het geheim van het Nachtegaalbos en ook dit boek wil ze graag lezen. Maar deze keer was ik eerst 😀 

Het verhaal

1899. De graaf van Gosswater overlijdt. De twaalfjarige lady Agatha, Aggie, wordt uit haar ouderlijk huis gezet door haar wrede neef Clarence. Een ander thuis heeft ze nooit gehad. Het statige landhuis moet ze achterlaten voor een boerenstulp. Daar woont een vreemdeling die beweert haar echte vader te zijn. En bovendien waart er op de oevers van het Gosswater een geest rond. De geest van een rusteloze jonge vrouw. Heeft zij iets te maken met Aggies afkomst? 

De schrijver

Lucy Strange was actrice, zangeres en verhalenverteller voor ze lerares Engels werd op een school voor Voortgezet onderwijs. Ze woont in Kent met haar partner James, haar zoontje en haar kat. Ze schreef eerder de boeken Het geheim van het Nachtegaalbos en Ons kasteel aan zee.

Mening

Oh, wat een bijzonder mooi boek van Lucy Strange was dit weer. Sinds ik Ons kasteel aan zee las ben ik fan. Dit is een heel ander boek, maar minstens net zo mooi. Alleen het omslag is al weer geweldig en geeft de sfeer in het boek goed weer. Je ziet op de achtergrond het landhuis waar Agatha (12 jaar oud) uit verbannen wordt door haar neef en op de voorgrond de geest die een belangrijke rol in het boek speelt. Het boek speelt tijdens de vorige milleniumwisseling, in 1899 en 1900. Ieder genummerd hoofdstuk is voorzien van een takje klimop aan het begin, verder zijn er geen illustraties in het boek. Lady Agatha wordt in hoog tempo Aggie die bij een ganzenboer gaat wonen, die haar vader zou zijn. Het ongeloof is voelbaar, het ongemak ook. En de vraag blijft lang wie de ganzenboer nou precies is, het is zelfs voor Aggie niet duidelijk hoe dat precies zit. In de korte hoofdstukken wordt langzaam maar zeker duidelijk wat er gebeurd is, wie wie is en waarom alles zo gelopen is. Aggie is niet bang aangelegd gelukkig en heeft een goede vriend aan de andere eenling Bryn. Het verhaal vond ik wederom mooi. Heel anders dan Ons kasteel aan zee, maar ook weer bijzonder. De gesprekken die Agatha met zichzelf voert in haar hoofd zijn duidelijk, cursief gedrukt, en voegen wat toe aan het verhaal. Dat ze boeken meeneemt als ze uit het landhuis wordt verbannen, is natuurlijk erg prettig voor een boekenliefhebber als ik.. De spanning in het boek komt natuurlijk door een rusteloze ziel die volgens de oude legende bij de jaarwisseling klokslag middernacht door de kier in de tijd kruipen. (Zie o.a. p 96). En door het avontuur wat Aggie meemaakt in haar strijd om gerechtigheid tegen Graaf Clarence, haar neef.

Het boek is voor goede lezers vanaf een jaar of 10 (al zouden die het sterfbed van de vader van Agatha misschien wat heftig vinden).

Weer een aanrader! Binnenkort ga ik het eerste boek van Lucy Strange lezen, dat ligt al klaar op de stapel voor de komende maanden. 

Boekinformatie

Titel: De geest en het meisje

Auteur: Lucy Strange

Oorspronkelijke titel: The Ghost of Gosswater

Vertaler: Aleid van Eekelen-Benders

ISBN: 9789025774769

Uitgever: Gottmer

Verschijningsdatum: 31 maart 2021

Aantal pagina’s: 328

Prijs: € 16,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten