vrijdag 20 augustus 2021

Spel - Tranquility

Vakantietijd is ook weer tijd voor nieuwe spellen! Wij probeerden het spel Tranquility uit, waar je samen op zoek gaat naar het paradijs. 

Over het spel

Spring aan boord van het schip Tranquility en zet koers naar het paradijs! Maar pas op: in een wereld waar de dag makkelijk over gaat in de nacht verlies je het besef van tijd. Tijd die je hard nodig hebt om dat ene prachtige kleine eilandje te vinden om te kunnen wonen. Op het schip Tranquility proberen jullie samen het enige bewoonbare eiland te vinden. De zee moet volledig gevuld worden met 36 eilandkaarten die vanaf de start tot de finish in de juiste volgorde moeten oplopen. Als het jullie lukt om voor het einde van het spel het bewoonbare eiland te vinden, winnen jullie het spel! Heb je het eiland nog niet gevonden voordat één van jullie geen kaarten meer tot zijn beschikking heeft, dan zijn jullie voor eeuwig gedoemd om op zee te blijven. Om het spel nog wat moeilijker te maken mogen jullie ook niet met elkaar overleggen.

 

Inhoud

  • 80 eilandkaarten
  • 25 grenskarten
  • 5 start kaarten
  • 5 finish kaarten
  • 6 zeestorm kaarten (1 grillige rots en 5 zeemonsters)
  • spelregels 

Ervaring

De kaarten zijn echt prachtig vormgegeven, alleen daarom zou je het spel al willen spelen!

Wij speelden dit spel met z’n vieren en gewoon het basisspel. Het was even goed lezen hoe je het spel moest spelen, maar als je eenmaal bezig bent wijst het zich eigenlijk vanzelf. Je mag niet overleggen, wat het wel uitdagend maakt. In een rooster van 6x6 moet je proberen om in een oplopende getallenlijn van de linkeronderhoek naar rechtsboven te komen, waarbij je alle vakken moet vullen met een genummerde kaart.

En aangezien er 80 genummerde kaarten zijn voor 36 plekken, moet je goed bedenken wat je waar neer legt. Je mag op zich overal een kaart neerleggen, als het maar oploopt. En als je naast een kaart een volgende legt, moet je het verschil aan waarde van die getallen aan kaarten afleggen. En nieuwe pakken tot je eigen stapeltje nieuwe kaarten op is. Je mag per beurt kiezen of je een kaart in het veld legt of twee kaarten aflegt. Je hebt maximaal 5 kaarten in je hand. Als je nieuwe kaartel van je trekstapel op zijn heb je pech. De afgelegde kaarten worden niet opnieuw gebruikt.

De aangegeven speeltijd van 20 minuten klopt aardig. Bij het eerste spel ben je even iets langer bezig, omdat je uit moet zoeken hoe het handig werkt. Maar daarna is het prima haalbaar in 20 minuten.

Ik wist al vrij snel, in een van onze spellen die we speelden, dat we het niet gingen halen, omdat ik een cruciale kaart in de eerste beurt had afgelegd. Maar ja, je mag niet overleggen en niks zeggen,  dus speelden we ook dat spel gewoon uit zonder het paradijs te bereiken. Je moet goed bedenken wat handig is omdat je dus maar 36 plekken hebt voor al je kaarten. Het spel was best leuk om een paar keer te spelen, maar behoort niet tot de favorieten hier thuis. (Al ligt dat waarschijnlijk meer aan de pubers hier, dan aan het spel zelf.)

Speleigenschappen 

Titel: Tranquility

Soort spel: kaartspel

Leeftijd: 8+

Aantal spelers: 1-5

Merk: White Goblin

EAN code: 8718026304379

Tijdsduur: 20 minuten

Eigenschappen: coöperatief

Prijs: € 14,95

Geen opmerkingen:

Een reactie posten