dinsdag 1 maart 2022

Geluisterde boeken van februari: De fabriek van klootzakken en Pinkie

Deze maand luisterde ik eigenlijk gewoon 1 heel dik boek (en een kinderboek, maar dat was omdat het andere boek uit was) waar ik bijna de hele maand mee bezig was. Ik had de luistersnelheid maar weer gewoon op 1 gezet, want er gebeurde zo veel dat ik het anders echt niet had kunnen volgen. Een kort overzichtje dus deze keer.

Chris Kraus - De fabriek van klootzakken

Verhaal: De broers Hub en Koja Solm groeien tijdens het tumult van de Russische revoluties in Riga op. De oudste is extravert, de jongste gevoelig. Koja wil het liefst kunstenaar worden, net als zijn vader, maar aan die droom komt een eind als de Tweede Wereldoorlog begint en de politieke en financiĆ«le zorgen groter worden. Wanneer de nazi’s aan de macht komen, vindt Hub werk voor hen allebei bij de opkomende SS. Daarna worden ze spion voor de jonge Bondsrepubliek. Hun levens worden een steeds groter web van leugens en veranderende loyaliteit. Ook op het gebied van liefde. Door hun ingewikkelde relatie met Ev, die als kind in hun gezin wordt opgenomen en voor wie beide broers gevoelens hebben, komen ze tegenover elkaar te staan.

Mening: Dit boek is gebaseerd op het leven van de opa van Chris Kraus. Ik weet natuurlijk niet hoe veel er echt van waar is, maar wat een waanzinnig verhaal is dit. Het lijkt echt te bizar om te verzinnen. Kolja vertelt zijn levensverhaal aan Basti, de hippie die naast hem ligt in het ziekenhuis. Wilbert Gieske leest het boek voor en die blijkt daar een fijne stem voor te hebben. Het enige nadeel van het luisterboek is dat het echt heel lang duurt, vier delen zijn het en het duurt 27 uur. Maar het is wel de moeite waard. En kan ook niet anders, want het boek heeft meer dan 800 pagina’s. Het stripmagazine dat hierboven op de foto staat heb ik meegenomen uit de boekhandel en is een leuke aanvulling op het boek. Er staat informatie in over de personages en beeld, getekend, maar beeld.

Tjibbe Veldkamp - Pinkie

Verhaal: Ken je die boeken over paardenmeisjes? Die dromen van een eigen pony die Pinkie heet? En dat die droom dan uitkomt? En dat ze op het eind dan ook nog een wedstrijd winnen? Dit was zo’n boek! Gelukkig is het verbeterd. Iemand streepte woorden door, voegde tekstballonnen en tekeningen toe. Maak kennis met Pip en haar schetenlatende vampierpony Stinkie...

Mening: Het is natuurlijk een kinderboek en duurt niet zo lang, maar het was een aardig verhaaltje om te luisteren. Zeker omdat Tjibbe Veldkamp zelf het boek voorlas en Anne Lichthart nam Pip voor haar rekening en die kwam er steeds tussendoor. Erg grappig om te luisteren! Ik heb ook nog het ebook bekeken, om de tekeningen te zien en dat voegde in dit geval eigenlijk wel veel toe. Zeker omdat daar de verbeteringen van Pip ook goed waren te zien. Een leuk boekje om zelf te lezen voor paardenmeisjes vanaf 7 jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten