vrijdag 16 augustus 2019

Arjan Alberts - Natan Z.


Dit boek las ik als e-book om te jureren voor de Hebban-debuutprijs 2019. Omdat de boeken die genomineerd zijn voor deze prijs pas rond 1 augustus bekend worden gemaakt, heb ik dit boek dus al een tijdje geleden gelezen. Het blogje verschijnt pas na 1 augustus. Ik had het boek al een paar keer zien liggen in bibliotheek en boekhandel, maar had het nooit zelf meegenomen. Dus ook dit was een eerste kennismaking.

Het verhaal

De naamgever van het boek, Natan Z., zit vast in een tbs-kliniek en dat is maar goed ook. Hij heeft 8 jonge moeders vermoord die allemaal ongeneeslijk ziek waren. Bij een moeder vermoordde hij ook het zieke zoontje, “bijvangst” noemt hij dat later. Er was 1 getuige, en die gaat haar aanklacht intrekken. Dat zou er voor zorgen dat Natan Z. weer op vrije voeten komt vanwege gebrek aan bewijs.
De advocaat van Natan, Reinier de Graaf, doet er alles aan om hem vrij te krijgen, maar is dat wel zo verstandig?
Hannah, bestsellerauteur van thrillers en de vrouw van Reinier, heeft een writersblock. Ze weet eigenlijk wel wat ze wil schrijven, een boek over Natan met inside informatie, maar haar uitgever vindt dat niks en ontslaat haar. Daarop vertrekt ze naar het vakantiehuisje van haar schoonouders in Frankrijk, om zich volledig en in afzondering, op haar boek te kunnen richten.
Suus is sociotherapeute en werkt in de TBS-kliniek waar Natan Z. behandeld wordt. En dat is geen toeval. Suus is het tweelingzusje van het enige kind dat Natan Z. vermoord heeft en is haar hele leven al op zoek naar wraak. Nu komt ze eindelijk dichtbij genoeg om haar plan uit te voeren.
Maar wat gebeurt er allemaal op de afdeling van Natan Z. En wat heeft dat allemaal voor invloed op Hannah, Reinier en Suus?

Foto: Daan Brand

De schrijver

Arjan Alberts (1975) is schrijver en jurist. Hij werkte zeventien jaar voor het Ministerie van Justitie en Veiligheid. De laatste jaren was hij als coördinerend inspecteur verantwoordelijk voor incidentonderzoek in gevangenissen en tbs-klinieken. Sinds 2017 heeft hij zijn eigen juridisch adviesbureau.

Mening

Dit boek is op zich erg spannend en doet je versteld staan van de gebeurtenissen in een TBS-kliniek. Ik mag toch hopen dat het niet echt zo gaat en dat er heel veel fantasie bij zit. En anders is het erg alarmerend...
Het verhaal wordt door 3 personen verteld, Reinier, Hannah en Suus. Allemaal namen die omgekeerd hetzelfde zijn... palindromen. En voor de mensen die bekend zijn in Delft: de achternaam van Reinier is De Graaf.
Je komt op zich redelijk wat te weten over de huidige levens van Reinier, Hannah en Suus én over het leven van Natan. Van het verleden van de karakters krijg je van Natan via zijn dossier uit de kliniek het een en ander mee én de geromantiseerde versie van zijn verleden via het boek dat Hannah schrijft op basis van het dossier dat ze stiekem van Reinier heeft gelezen.
Van Reinier en Hannah is ook nog wel wat emotie te merken in het boek, maar Suus ondergaat traumatische dingen en zegt geen boe of bah.
Door de verschillende verhaallijnen krijgt het boek een goede structuur. De korte hoofdstukken (voorzien van naam, dus je weet wie je leest) lezen snel en zijn spannend. Het plot bouwt goed op, maar is dan tegen het eind ineens heel vreemd, chaotisch, onduidelijk en ongeloofwaardig. Als het zich in een week afspeelt kan het slot niet kloppen, daar is toch echt meer voorbereiding voor nodig. Jammer! Want het had echt helemaal goed kunnen zijn als het niet afgeraffeld over zou komen.
Ik ben wel blij dat ik het boek gelezen heb, ondanks het vreemde einde. Want het merendeel was spannend en ik wilde ook echt weten hoe het af zou lopen. Maar toen ik het uit had, had ik het idee dat ik het eind nog een keer moest lezen om nou te begrijpen waar ik het spoor bijster raakte. (En dat doe ik dus niet.... want er ligt nog meer te wachten om lekker te lezen.)

Boekinformatie

Titel: Natan Z.
Auteur: Arjan Alberts
ISBN: 9789401610186
Uitgever: Xander Uitgevers
Verschijningsdatum: maart 2019
Aantal pagina’s: 288
Prijs: € 20,99
Ook verkrijgbaar als e-book

Geen opmerkingen:

Een reactie posten