dinsdag 13 augustus 2019

Kasper van Beek - Vogelvrij


Dit boek heb ik gelezen als e-book en las ik om te beoordelen voor de Hebban Debuutprijs 2019. Het stond op de longlist. Als Hebbanlezer had je de mogelijkheid om je op te geven als jurylid en op die manier 3 boeken te lezen ter beoordeling. Dit was het tweede boek dat ik hier voor las. Lezen werd in stilte gedaan, dus ik heb dit boek al een tijdje geleden gelezen. Deze blog komt pas na de bekendmaking van de shortlist online.

Het verhaal

Olaf leidt een rustig leven. Hij is advocaat en werkt bij het bedrijf van zijn schoonvader. Hij is samen met Liesbeth, al vanaf zijn 16e en eigenlijk heeft hij alles aan haar en haar familie te danken. Olaf heeft na zijn auto-ongeluk van vorig jaar last van nachtmerries en geheugenverlies. Gelukkig probeert zijn therapeut, een vriend van de familie, samen met hem zijn geheugen weer terug te krijgen. Maar dat is tot nu toe nog niet gelukt.
Dan ontvangt Olaf een groene envelop met daarin een foto van hem met een, voor hem, onbekende man op een onbekende plaats. Van wie komt deze foto? En is het echt een grap, zoals zijn familie hem vertelt?
Samen met Mila, een collega van Olaf die op vreemde zaken is gestuit tijdens haar werk als IT-er voor hetzelfde bedrijf, begint Olaf een zoektocht naar de man op de foto. Dat is het begin van een roadtrip vol spanning (voor de lezer, maar ook voor Olaf). Wie is de man op de foto, en de vrouw met de donkere krullen. En die nachtmerries, wat betekenen die?

De schrijver

Kasper van Beek (Amsterdam, 1985) is film en televisieproducent. Hij is medeoprichter van twee productiebedrijven, waarmee hij een breed scala aan nationale en internationale projecten maakt. Hij woont en werkt in Amsterdam. Vogelvrij is zijn debuut.

Mening

Wat een goed boek is dit! Ik hou hier wel van... psychologische thrillers, wat zit er in je hoofd en wat komt eruit. Omdat de nachtmerries, flashbacks en het heden door elkaar lopen sta je steeds op het verkeerde been. Tot op het laatst is niet duidelijk wat er nou precies aan de hand is.
Mooi is dat het verhaal is opgebouwd in 3 delen. Het eerste deel is de introductie, wie is Olaf, wie is Mila, hoe is de situatie. Deel twee is de roadtrip, op zoek naar het verleden in het nu. De zoektocht naar wat er nou gebeurd is vorig jaar. En in het derde deel komen de herinneringen terug.
Het is Leuk dat er herkenbare dingen in voorkomen als de tv serie The Bridge. Als Olaf met Mila en Alex over de brug van Zweden naar Denemarken rijdt, wordt het begin van die serie beschreven. Ik zou daar ook echt even goed kijken als ik daar zou zijn. (Zouden er rondleidingen bestaan van de locaties die gebruikt zijn voor de serie?) Het boek is met veel vaart geschreven in korte hoofdstukken en zelfs binnen die hoofdstukken wordt er nog gewisseld door de dromen. Je bent steeds aan het denken: wie doet wat waarom en aan wiens kant staat wie.
Ik ga deze schrijver zeker volgen, dit boek was echt goed! Ik wil graag zijn volgende boek ook lezen! Aanrader!

Boekinformatie

Titel: Vogelvrij
Auteur: Kasper van Beek
Uitgever: Cargo
ISBN: 9789403107202
Verschijningsdatum: april 2018
Aantal pagina’s: 288
Prijs: € 19,99
Ook verkrijgbaar als e-book en luisterboek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten