dinsdag 27 augustus 2019

Lisa Jewell - Ik volg je


De voorkant van dit boek intrigeerde me, omdat de illustratie deel uitmaakt van de titel. Dat, in combinatie met de achterflap, was al genoeg reden om het boek te willen lezen. Ik kies eigenlijk heel vaak boeken uit op hun voorkant ben ik achter gekomen.

Het verhaal

Joey (oftewel Josephine) is weer terug in je geboortestad na vier jaar in het buitenland. Met een nieuwe man aan haar zij. Joey en Alfie zijn op zoek naar een eigen plek, maar logeren voorlopig bij haar broer.
En dan ontmoet Joey zijn buurman. Directeur op de plaatselijke school. Twee keer zo oud als zij. Extreem aantrekkelijk. En ze begint hem te volgen, maar Joey had nooit kunnen vermoeden dat een onschuldige verliefdheid zich zou ontpoppen tot een dodelijke obsessie. Of dat iemand anders haar zou gaan volgen...

De schrijver

Lisa Jewell (Londen, 1968) schreef haar eerste roman (Ralph's Party) in 1998. Die was dat jaar het bestverkopende romandebuut. Sindsdien heeft ze 16 boeken geschreven. Enkele jaren geleden is ze van genre veranderd - van chicklit maar psychologische thrillers. Hiermee belandde ze in Engeland op nummer 1 in de bestsellerslijst.

Mening

Een psychologische thriller is altijd fijn, vind ik dan, want je gaat in het hoofd van iemand anders mee in een spannend verhaal. Dit verhaal is meer psychologisch dan extreem spannend, maar er zit genoeg spanning in. Want alles loopt door elkaar. Heden en verleden, de personages, wie volgt wien nou eigenlijk. Het verhaal concentreert zich op Joey en Tom. Joey komt na 4 jaar Ibiza terug naar Engeland om haar volwassen leven te beginnen als pasgetrouwde vrouw. Samen met haar man Alfie, beginnend huisschilder, woont ze tijdelijk bij haar broer en schoonzus tot ze een eigen plek hebben kunnen vinden. Dan ontmoet ze Tom Fitzwilliams, de buurman van 2 huizen verderop en Joey valt als een blok voor hem. Ondertussen houdt Freddie, de zoon van Tom, alles goed in de gaten. Net als de moeder van Jenna die gestalkt wordt.
Het echte verhaal speelt zich af in 3 maanden, met nog wat dingen naderhand en vooraf, die wel met het verhaal te maken hebben. Het boek is verdeeld in 4 delen, wat wat mij betreft eigenlijk niet zo veel toevoegt omdat de data bij de (meeste) hoofdstukken staan.
Het verhaal heeft zo veel spanning door de verschillende verhaallijnen die er zijn en die allemaal elkaar raken. Het blijft lang onduidelijk wat er is gebeurd, maar de ontknoping is goed. En het einde... daar moest ik nog even over nadenken.
Een heerlijke psychologische thriller, waarbij de illustratie op de voorkant ook echt goed blijkt te passen ook nog. Wat wil je nog meer!

Boekinformatie

Titel: Ik volg je
Auteur: Lisa Jewell
ISBN: 9789400511255
Uitgever: A.W. Bruna
Verschijningsdatum: 12 juni 2019
Aantal pagina’s: 350
Prijs: € 17,99
Ook verkrijgbaar als e-book en luisterboek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten