vrijdag 6 december 2019

Isabelle de Ridder - Meiden met een missie



Bij Boekhandel De Kler in Zoetermeer kwam de vraag binnen of wij de boeken konden leveren voor de boekpresentatie van een Zoetermeerse schrijfster. Dat kon geregeld worden! En de dag voor de presentatie stond er niet alleen een berg boeken in de winkel (die we even naar de bieb gingen brengen voor die presentatie), maar lag er ook opeens een leesexemplaar. Leuk! Meteen ben ik gaan lezen...

Het verhaal

Suus vindt het helemaal niks dat haar ouders gescheiden zijn. En dat haar moeder nu alleen nog maar thuis op de bank zit met een boek, in haar suffe konijnensloffen, en nooit eens iets leuks gaat doen. Tijdens een spreekbeurt op school hoort ze dat een cavia in zijn eentje ongelukkig is. Cavia’s horen met z’n tweeën te zijn. Dat is het, denkt Suus: mijn moeder is een eenzame cavia… Voor haar is het duidelijk: er moet een nieuwe man komen. Samen met haar vriendin Sam bedenkt ze een plan. Het is alleen allemaal wel wat ingewikkelder dan ze hadden gedacht, want waar vind je een man? Bovendien mag mama mag er niks, maar dan ook NIKS van merken…

De schrijver

Isabelle de Ridder (1972) is geboren in Delft en groeide op in Zoetermeer waar ze nu nog steeds woont met haar man en drie kinderen. Boeken spelen een belangrijke rol in haar leven: ze werkte bij een kinderboekenwinkel, bij de bibliotheek, liep stage bij een kinderboekenuitgeverij en ging Nederlands studeren. Ze was tekstschrijver en redacteur en ging na de pabo aan de slag in het onderwijs. Maar ze miste het schijven en werd educatief auteur en redacteur. Haar ervaring als juf was hier handig bij. Meiden met een missie is haar eerste boek voor kinderen vanaf een jaar of 10.

Mening

Wat ziet dit boek er vrolijk uit, allemaal gekleurde tekeningen (van Georgien Onderwater) op de voorkant. Twee meiden als superheld naast de titel, meiden met pit kennelijk. Ook de achterflap (de tekst die hierboven bij verhaal staat) sprak me aan. Reden genoeg om het boek te lezen.
Het verhaal is ingedeeld in korte hoofdstukken met een kleine tekening erbij. Twee verliefde cavia’s of konijnensloffen bijvoorbeeld.
Meteen in het begin snap je het probleem van Suus, kind van gescheiden ouders. Ze woont bij haar moeder, die een beetje aan het wegkwijnen is, en gaat om de week naar haar vader die een nieuw gezin heeft. Bij beide ouders heeft ze het fijn, al durft ze dat niet goed te laten merken aan haar moeder. Als er bij een spreekbeurt op school gezegd wordt dat cavia’s het gezelliger hebben samen, besluit Suus met haar vriendin Sam om een vriend boor haar moeder te zoeken. Lijstjes komen voorbij, blind dates zonder dat haar moeder het weet en vooral de denkwereld van kinderen in groep 8.
Ik denk dat meiden uit groep 8 (ook al jonger, vanaf een jaar of 10) zich prima in kunnen leven in het verhaal. De gevoelens van Suus worden duidelijk beschreven, het dilemma is duidelijk en voor mij de afloop ook al snel. Maar dat doet niks af aan het verhaal.
Een leuk boek over twee meiden die het heft in eigen handen nemen om de wereld van de moeder van Suus beter te maken. Ik ben benieuwd naar volgende boeken van deze schrijfster!

 Boekinformatie

Titel: Meiden met een missie
Auteur: Isabelle de Ridder
ISBN: 978-90-216-8007-1
Uitgever: Ploegsma
Verschijningsdatum: 209
Aantal pagina’s: 208
Prijs: € 14,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten