vrijdag 28 februari 2020

Simone van der Vlugt - Schilderslief


Zo, dit boek lag echt al sinds september klaar om te worden gelezen. Ik kreeg het, gesigneerd, tijdens De Beste Boeken Live, eind augustus vorig jaar. Ik wilde het heel graag lezen, maar er was zo veel te lezen, en iedere keer nieuwe boeken die voordrongen. En maar wachten dat liefje... maar het is gelukt hoor, ik zit in #teamgeertje

Het verhaal

Op een julidag in 1650 wordt Geertje Dircx door het vroedschap van Amsterdam aangehouden, in een koets getrokken en voor twaalf jaar opgesloten in het spinhuis van Gouda. Van een proces is geen sprake: ze wordt monddood gemaakt. Haar geliefde Rembrandt van Rijn heeft daartoe opdracht gegeven. Vanuit het spinhuis blikt Geertje Dircx terug op haar leven. Ze is van eenvoudige komaf, wordt jong weduwe, maar weet zich te redden door als kindermeisje voor een welgestelde familie in Hoorn te werken. Als die betrekking eindigt, gaat ze naar Amsterdam en treedt ze in dienst bij Rembrandt van Rijn. Hij zoekt een kindermeisje voor zijn zoon Titus, omdat zijn vrouw Saskia ernstig ziek is. Na Saskia’s dood bestiert Geertje al snel het hele huishouden, zorgt voor Titus en voor de eenzame Rembrandt. Jarenlang leven ze als een getrouwd paar, en Rembrandt geeft haar de sieraden uit Saskia’s erfenis. Maar op een gegeven moment blijkt zijn liefde voor Geertje niets meer waard. Geertje laat het er niet bij zitten en klaagt de beroemde schilder aan.

De schrijver

Simone van der Vlugt (1966) is een van Nederlands grootste schrijfsters. Van haar thrillers werden in totaal meer dan twee miljoen exemplaren verkocht. Haar thrillerdebuut De reünie werd meteen genomineerd voor de NS Publieksprijs en is succesvol verfilmd met Thekla Reuten en Daan Schuurmans in de hoofdrollen. Hierna verschenen de thrillers Schaduwzuster, Het laatste offer, Blauw water, Herfstlied, Op klaarlichte dag en In mijn dromen. Aan niemand vertellen, Morgen ben ik weer thuis en Vraag niet waarom vormen de serie met inspecteur Lois Elzinga in de hoofdrol. Als auteur van de Maand van het Spannende Boek 2012 schreef ze het geschenkboekje De ooggetuige. In haar laatste thriller, Toen het donker werd, toont Simone van der Vlugt de duistere kant van onze samenleving en hoe een doodgewoon gezin ineens in de criminaliteit kan belanden.
Naast thrillers schrijft Simone van der Vlugt historische romans over veelbewogen periodes in de Nederlandse geschiedenis. Eerst verscheen Jacoba, Dochter van Holland, daarna Rode sneeuw in december, gevolgd door De lege stad en daarna Ginevra. Haar meest recente roman is  Schilderslief .
Met haar werk won Simone van der Vlugt verschillende prijzen, waaronder de NS Publieksprijs voor Op klaarlichte dag. Haar boeken verschijnen onder andere in Engeland, Amerika, Duitsland, Spanje, Latijns-Amerika, Tsjechië, Italië, Denemarken, Hongarije en Litouwen. 

Mening

Zo lang Simone van de Vlugt schrijft, lees ik al boeken van haar. Eerst de historische jeugdboeken, waarvan ik er veel in de kast heb staan, en later een aantal van haar romans en sommige thrillers. Dit boek wilde ik per se lezen, omdat het over iemand gaat die ik helemaal niet ken. En kennelijk is ze lang vergeten of genegeerd en verkeerd neergezet. Tijd voor Simone om Geertje te eren met een boek.
Je krijgt een inkijkje in het leven tijdens de 17e eeuw, zowel van harde werkers (het gezin waar Geertje vandaan komt en zelf werkt ze ook hard) en het leven van dé Nederlandse Kunstenaar die iedereen kent, Rembrandt van Rijn. Ik weet niet zo veel over deze periode en over Rembrandt zo mogelijk nog minder. Dus het was interessant om te lezen over de totstandkoming van De Nachtwacht en te lezen over de schilderijen van Marten en Oopjen. Maar ook over hoe het leven van Geertje en Rembrandt mogelijk geweest is, want het blijft een geromantiseerd verhaal natuurlijk. Maar wel gebaseerd op veel onderzoek en bronnen. Ook interessant zijn de stukken achterin het boek: het testament van Geertje, het contract tussen Geertje en Rembrandt en diverse verklaringen. Dat zorgt er wel voor dat je de geschiedenis van deze twee mensen echt begrijpt. Het boek begint met de arrestatie van Geertje in 1650. Dan springen we terug in de geschiedenis, zodat je het leven van Geertje chronologisch volgt, en het begin komt dus ook weer terug in het boek. En natuurlijk hoe het verder gaat.
Het boek leest makkelijk weg en je waant je echt in het huis van Rembrandt en in het spinhuis (ook op de andere plekken hoor, alles is herkenbaar beschreven). Ik ben om, ik zot in #teamgeertje!

Boekinformatie

Titel: Schilderslief
Auteur: Simone van der Vlugt
ISBN: 9789026346194
Uitgever: Ambo-Anthos
Verschijningsdatum: 27 augustus 2019
Aantal pagina’s: 320
Prijs: € 20,99


Geen opmerkingen:

Een reactie posten