dinsdag 16 juni 2020

Splinter Chabot - Confettiregen

Ik was eigenlijk wel erg nieuwsgierig naar dit boek geworden, nadat ik er van meerdere mensen positieve berichten over hoorde. Collega Anita was zo lief om me dit boek te lenen.

Ik heb SPLINTER in de politiek altijd met veel plezier gekeken en vind zijn kledingkeuze altijd geweldig qua kleur en stijl. Dat alleen zou al confettiregen moeten kunnen veroorzaken. 

Het verhaal


Wobie groeit op in zijn eigen glitter- en glamourwereld. Als in een sprookjeswereld. Eenmaal op school komt hij erachter dat zijn enthousiasme volgens sommigen gekooid moet worden, dat sommige kleren alleen voor meisjes bestemd zijn en dat verliefdheid ingewikkelder is dan een hartje tekenen.

Aan de hand van drie bepalende ontmoetingen in zijn jeugd, komt Wobie steeds meer over zichzelf te weten. Naarmate hij ouder wordt ontdekt hij langzaam maar zeker dat hij anders is dan zijn broers, anders dan zijn meeste klasgenoten, anders dan wie hij dacht te zijn. Anders dan wie hij wilde zijn. Langzaam sluipt er een grijze mist in zijn leven, en begint hij iets te ontdekken dat eerst genegeerd, vervolgens gevreesd, maar uiteindelijk gevierd wordt. Dit boek is een dagboek van die worsteling en die zoektocht.

De schrijver

Splinter Chabot is programmamaker, politieke junkie en rasoptimist, David Bowie en Prince zijn zijn voorbeelden: vrijgevochten individuen die voor Splinter het leven lieten dansen. Splinter is onder andere bekend van het programma SPLINTER, in de politiek en als tafelheer bij DWDD.

Mening

Ach, wat een ontwapenend en dapper boek van Splinter! Knap hoe hij, zo jong nog, zo’n mooi boek kan schrijven. Zeker over zijn eigen gevecht. Dat heb ik er van geleerd, dat het echt een gevecht is. Ondanks de hele warme thuissituatie, ondanks dat je het al van mijlenver ziet aankomen dat Wobie op jongens valt, ondanks alle aanmoediging van zijn ouders... en dan toch niet anders willen zijn.
Drie delen van het boek geven het leven van Wobie weer in de verschillende fases van zijn leven, tijdens de ontdekkingstocht van wie hij is. De basisschool, de middelbare school en zijn studententijd. Steeds duidelijker wordt het hoe Wobie in elkaar steekt en hoe de wereld om hem heen met hem om gaat. En hoe Wobie zelf vecht tegen zijn natuur.
Goed en duidelijk worden de gevoelens van Wobie beschreven en ook hoe de mensen om hem heen, zijn vriendinnen, hem steunen en op weg helpen.
Prachtig boek oven een jongen die strijd levert met zichzelf en eindelijk zichzelf durft te zijn.
Mooi zijn David Bowie en Prince, die veelvuldig terugkomen in het boek.
Wat ik ook erg mooi vond is de hand van zijn vader die steeds terug keert als veilige haven, veiligheid biedend en vertrouwen gevend. En dat in het echte leven het boek van zijn vader, dat ongeveer tegelijkertijd verscheen, Mijn vaders hand heet (en volgens mij, maar ik het het niet gelezen, niet zo’n veilige haven was).


Boekinformatie

Titel: Confettiregen
Auteur: Splinter Chabot
ISBN: 9789000370634
Uitgever: Spectrum
Verschijningsdatum: maart 2020
Aantal pagina’s: 344
Prijs: € 21,99
Ook verschenen als e-book

Geen opmerkingen:

Een reactie posten