dinsdag 4 augustus 2020

Anna Downes - Het veilige huis


Heb ik al eens gezegd dat ik mijn boeken vaak uitzoek op de voorkant? En dat dat, gek genoeg, vaak fijne boeken zijn? Dit was er weer zo eentje. Het was nogal warm een paar weken geleden en toen zag ik dit boek lezen. Heerlijk verkoelend zag het er uit. Dus dat mocht mee naar huis om te gaan lezen. En een goede tegenstelling op de voorkant: geen telefoon, geen bezoek, geen uitweg. Het veilige huis. Klinkt een beetje onheilspellend in die combinatie.

Het verhaal

Het leven van Emily is op een dieptepunt beland, maar dan krijgt zij de kans van haar leven. Haar baas Scott vraagt haar als nanny aan de slag te gaan op het Franse landgoed waar zijn vrouw en dochtertje wonen. Emily wordt erheen gevlogen in een privéjet en is gecharmeerd van Scotts vrouw Nina en hun dochtertje. Ze leiden een luxeleven, maar al snel krijgt Emily twijfels. Waarom wonen ze zo geïsoleerd? Waarom spreekt het dochtertje geen woord tegen haar?
Emily beseft dat onder de idylle gevaarlijke geheimen schuilgaan, en dat als zij niet meegaat in Scott en Nina’s verhaal, het paradijselijke leventje wel eens een gevangenis zou kunnen worden waaruit ontsnappen onmogelijk is…

De schrijver

Anna Downes werd geboren in Sheffield, maar woont tegenwoordig met haar gezin in Australië. Haar debuut Het veilige huis baseerde ze op de ervaringen die ze opdeed tijdens een vakantiebaan als housesitter aan de Franse kust.


 

 

Mening

Om te beginnen ziet het boek er heerlijk zomers uit. Mooi blauw water van het zwembad en op de achtergrond ook nog uitzicht op zee. Een fijn vakantieboek dus! En dat klopt ook. Maar wel een met een donker tintje, want schijn bedriegt.
Vanuit 3 personen wordt het verhaal verteld, allemaal in de 3e persoon, dus geen ik deze keer. De verhalen van Emily en Scott zijn duidelijk herkenbaar, want hun namen staan boven de hoofdstukken. En dan is er nog een derde verteller, die in het begin onherkenbaar is, maar waar je snel achter de identiteit komt. Deze hoofdstukken zijn in een ander lettertype en dus ook duidelijk herkenbaar.
Van de drie hoofdpersonen, Emily (de receptioniste van het bedrijf van Scott en later “manusje van alles” in het Franse landgoed van Scott en Nina), Scott (baas van een goedlopend hip bedrijf) en Nina (vrouw van Scott), leer je vooral Emily en Nina erg goed kennen. Maar ook Scott heeft zijn rare kenmerken. Zichzelf pijn doen is een daarvan, waarom?
En hoe zit het met Aurelia, de dochter van Scott en Nina die niet tegen zon kan en altijd binnen de hekken van Querencia, het landgoed, moet blijven? Wat begint als een luchtig verhaal, waar meteen al wat vreemde dingen gebeuren, bouwt op in spanning naarmate het eind vordert en de puzzelstukjes in elkaar vallen. Interessante gegevens spelen een rol (toeval, genetische kenmerken) en werkt naar een climax toe die spannend is. Sommige dingen zie je aankomen, andere niet. Een heel aardig boek, zeker voor in je vakantie.

Boekinformatie

Titel: Het veilige huis
Auteur: Anna Downes
ISBN: 9789026150531
Uitgever: De Fontein
Verschijningsdatum: 6 juli 2020
Aantal pagina’s: 368
Prijs: € 20,-
Ook verkrijgbaar als e-book, luisterboek en dwarsligger

Geen opmerkingen:

Een reactie posten