dinsdag 5 januari 2021

Michael Chritstie - Greenwood

Toen dit boek binnenkwam bij de boekhandel was ik meteen geïnteresseerd door de vormgeving. En dan met name vanwege de zijkant, waarop de bladzijdes jaarringen zijn gedrukt. Mooi! Dus dat boek mocht mee naar huis. Daar moest het wel even wachten om gelezen te worden, maar nu is het dan zo ver! 

Het verhaal

Ze komen voor de bomen. Het is 2038. Jacinda (Jake) Greenwood werkt als een overgekwalificeerde tourgids op Greenwood Island in een dan de laatst overgebleven bossen ter wereld na de grote Verdorring. De link tussen het eiland en haar familienaam leek altijd toeval, totdat er iemand met een boek over haar familiegeschiedenis verschijnt. We worden terug in de tijd genomen en ontmoeten de rest van de familie Greenwood: Liam, een gewonde timmerman die zijn dood in de ogen kijkt. Willow, een milieuactiviste die vastbesloten is de zonden van haar vader Harris, ooit een groot houtmagnaat, goed te maken. En Everett, een landlopen die een vondeling redt en daarmee het lot van de komende generaties bezegelt... 

De schrijver

Michael Christie schreef romans, een verhalenbundel, essays en boekrecensies voor onder andere The New York Times, The Washington Post, en The Globe & Mail. Zijn werk heeft verschillende prijzen gewonnen en is meerdere malen genomineerd voor de Scotiabank Giller Prize. Als voormalig timmerman en sociaal werker voor daklozen woont hij in een zelfgebouwd houten huis met zijn gezin. Greenwood is zijn meest recente roman. 

Mening

Wat een mooie familiegeschiedenis is dit. En wat een bijzondere familie ook. Je gaat vanuit de toekomst terug naar het verre verleden. En komt zo alle generaties tegen met hun verhaal. Ik vond het mooie eigenlijk dat je in maar 1 keer heen en weer gaat in de tijd. Van 2038 naar 2008, naar 1974, 1934 en 1908 en dan weer terug in die volgorde naar 2038. Daardoor blijft het in eerste instantie een beetje geheimzinnig wat er allemaal is gebeurd, waardoor je steeds door wilt lezen. En naarmate het verhaal vordert, kom je dus steeds een stukje geschiedenis te weten en die blijkt interessant. Je springt niet steeds heel erg heen en weer, waardoor de geschiedenis heel duidelijk is. En verrassend is het verhaal ook. En dat is hét grote pluspunt van het boek, het is geen doorsnee familie. Het verhaal heeft verschillende kanten en is daarom erg interessant.

Er zitten, voor Nederlanders, ook leuke details in. Zo heeft Jake (zoals Jacinda zich noemt, gestudeerd aan de Universiteit van Utrecht. En heeft Temple van Horne Nederlandse roots. Daarnaast vond ik de bewondering voor de papieren boeken mooi. Boeken zijn zeldzaam geworden sinds de Grote Verdorring en zijn wereldwijd grotendeels verpulpt voor o.a. Stofmaskers en luchtfilters. Boeken zijn veel waard. Dat zou toch een gruwel zijn, als alle boeken vernietigd zouden zijn!

Actueel is het al dan niet dragen van mondkapjes. In het boek speelde dat in het verleden bij een arts die tuberculose patiënten behandelde en door het niet dragen van een mondkapje zelf besmet raakte.

Mooi zijn de woorden aan het einde van het boek, dat een familie een boom vormt, of eigenlijk niet. Het is een bos, een verzameling individuen die hun voedingsstoffen delen middels vervlochten wortels die elkaar beschermen tegen droogte. (P. 519). Dat vond ik iets om bij stil te staan.

De vormgeving van het boek is echt bijzonder. Op de voor- en achterkant van het omslag zie je de bomen en het vuur. En, zoals eerder gezegd, op de snijkant van het boek (daar waar de bladzijdes los zijn) is de binnenkant van een boom gedrukt. Vooraan in net boek staat een dwarsdoorsnede van een enorme boom, waar de jaarringen aangeven welke jaren je tegen gaat komen in het boek. En bij ieder deel staat een passend deel van de bomen, naarmate je verder in de tijd komt, zijn er meer vertakkingen. Alle hoofdstukken hebben een passende naam. Alles valt samen.

Een aanrader als je tijd hebt, niet even tussendoor lezen dit boek!

Boekinformatie

Titel: Greenwood

Auteur: Michael Christie

ISBN: 9789056726294

Uitgever: Signatuur

Verschijningsdatum: 6 oktober 2020

Aantal pagina’s: 528

Prijs: € 24,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten