vrijdag 18 maart 2022

Lucy Strange - Het geheim van het Nachtegaalbos

Ik las al twee andere boeken van Lucy Strange en die bevielen erg goed. Zo goed zelfs dat ik samen met M13, toen nog M11, een leestip voor in de winkel schreef over Ons kasteel aan zee (en dit blogje) en ik schreef dit stukje over De geest en het meisje. M13 had dit boek al gelezen en ik mocht het van haar lenen. 

Het verhaal

Engeland, 1919. Na de dood van haar broertje verhuist de twaalfjarige Henrietta met haar familie naar een oud huis aan zee. Henry's moeder is zo verdrietig dat ze haar kamer niet uitkomt, en haar vader is veel weg voor zijn werk. Dan begint Henry maar op eigen houtje de omgeving te verkennen. Niemand merkt het als ze op een avond afdwaalt naar het enge bos achter het huis. Daar komt ze Mot tegen, een vreemde vrouw die Henry kan helpen haar familie te redden. 

De schrijver

Lucy Strange was actrice, zangeres en verhalenverteller voor ze lerares Engels werd op een school voor Voortgezet onderwijs. Ze woont in Kent met haar partner James, haar zoontje en haar kat. Ze schreef de boeken Het geheim van het Nachtegaalbos, Ons kasteel aan zee en De geest en het meisje

Mening

Dit boek is het eerste boek van Lucy Strange en ik las het als derde boek van haar. En het was weer prachtig! Het boek is eigenlijk best zwaar qua onderwerp, maar het is zo mooi dat je er geen zwaar gevoel aan over houdt. Misschien komt dat door het vertelperspectief. Je leest het verhaal door de ogen van Henriëtta, kortweg Henry, van bijna 13. Het boek is geschreven in de ik-persoon, waardoor je dus echt vanuit een jonger iemand leest. De familie Abbott bestaat uit vader, mama, Henrietta en Roberta. En uit oudere broer Robert, die een jaar geleden overleden is. Roberta, ook wel Biggetje genoemd, is nog net geen jaar oud aan het begin van het boek. Door het verdriet om de dood van Robert, is er niet goed nagedacht over de naam van de baby. Roberta is te confronterend. Omdat het meisje een beetje mollig is, wordt ze biggetje genoemd. Het gezin is Londen ontvlucht en in een landhuis neergestreken aan de kust. Juffie Jane is meegekomen en dat is maar goed ook, want mama komt haar bed niet uit en vader gaat in het buitenland werken.

Dokter Hardy is iets van plan en Juffie Jane werkt daaraan mee. Henry ziet vreemde dingen gebeuren in de omgeving, wie is Mot, wie is de hinkende man. En van wie is de geheime kamer in het huis waar ze nu wonen? Beetje bij beetje worden de raadsels opgelost. En met behulp van onder andere Mot probeert Henry haar moeder (en vader) te helpen.

Ieder hoofdstuk begin met een kleine tekening (een mot, een nachtegaal, een blaadje of tak, allemaal dingen uit het Nachtegaalbos).

Er zitten erg mooie stukken in het boek. Zoals dit: “Daar zaten we dan - mama, juffie Jane, Biggetje en ik - samen onder één dak, maar zo ver van elkaar verwijderd als vier sterren aan de avondhemel. Ieder van ons gloeide op zijn eentje in het donker.” (p. 66)

Of dit: “Motten zijn net zo mooi als vlinders. […] Vlinders vullen de wereld met kleur en licht. De mot brengt geen licht - die is er juist altijd naar op zoek.” (p. 188, over dat er geen gedichten over motten zijn geschreven)

En: “Het is heel normaal om denkbeeldige vriendjes te hebben wanneer de echte wereld zo moeilijk is.” (p. 197, Juffie Jane tegen Henry) 

Een bijzonder boek weer, van Lucy Strange. Een boek over verhuizen, zieke moeder, rouw en geheimen. Een beetje droevig, maar ook erg mooi. En ook in dit boek houdt er weer iemand (Henry) van boeken en lezen en dat vind ik altijd erg fijn. Voor kinderen vanaf 10 jaar.

Boekinformatie

Titel: Het geheim van het Nachtegaalbos

Auteur: Lucy Strange

Oorspronkelijke titel: The Secret of Nightingale Wood

Vertaler: Aleid van Eekelen-Benders

ISBN: 9789025773021

Uitgever: Gottmer

Verschijningsdatum: 29 juni 2017 (deze editie 21 februari 2021)

Aantal pagina’s: 320

Prijs: € 12,50

Geen opmerkingen:

Een reactie posten