vrijdag 10 juni 2022

Alex Milway - Elandeiland

Een van mijn goede voornemens was om meer kinderboeken te lezen. Dus toen ik dit leesexemplaar in Wassenaar zag staan, nam ik het mee. En ik las het ook nog! 


Het verhaal

Rosa gaat bij haar grootmoeder wonen. Dat is nogal een overgang, want Rosa komt uit de stad en haar oma Nan leeft in de wildernis van Elandeiland in een oude houten hut, waar Albert de eland zijn kop steeds door het raam steekt en Biggetje de dwerguil op het dak woont. Oma Nan is nou niet bepaald een doorsneegrootmoeder en Elandeiland is totaal anders dan Rosa zich had voorgesteld. Maar ze neemt zich voor om een echt wildernismeisje te worden: ze kanoot over woeste rivieren en sluit vriendschap met de dieren in de omgeving. Maar dan komen er onverwachte bezoekers op het eiland, die nogal wat opschudding veroorzaken. Is Rosa al wildernismeisje genoeg om te helpen? 

De schrijver

Alex Milway werd geboren in het Engelse Hereford. Hij is illustrator, schrijver en animator. Hij heeft al twaalf kinderboeken op zijn naam staan en treedt op door het hele land – onder meer met zijn vriend Gary Northfield van de Julius Zebra-boeken. Alex vindt het heerlijk om te tekenen en dingen te maken (vooral taart). Hij schreef ook de Hotel Flamingo boeken. 

Mening

Rosa komt van de ene op de andere dag vanuit de stad op het rustige eiland te wonen bij haar oma die ze eigenlijk niet kent. Samen gaan ze op zoek naar de mysterieuze wezens die uit de lucht zijn komen vallen. De (pratende) dieren moeten leren om samen met elkaar te leven, en Rosa en Oma Nan ook, al gaat dat heel makkelijk.

Het verhaal is makkelijk leesbaar, mede door de grote letters en de regelafstand. De illustraties op iedere pagina zijn leuk en vullen het verhaal aan. Aan het eind van het boek is er nog een zoekopdracht waarvoor je weer door het hele boek gaat. En als afsluiter schrijft de schrijver nog een stukje over zichzelf en zijn oma vroeger.

Er zitten wat moeilijke woorden in het verhaal, maar dat mag de pret niet drukken. Voor kinderen vanaf 7 jaar. 

Boekinformatie

Titel: Elandeiland

Auteur: Alex Milway

Oorspronkelijke titel: Big Sky Mountain

Vertaler: Jesse Goossens

ISBN: 978947713432

Uitgever: Lemniscaat

Verschijningsdatum: 3 februari 2022

Aantal pagina’s: 168

Prijs: € 14,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten