dinsdag 28 juni 2022

Sarah Pearse - Het sanatorium

Over dit boek heb ik even getwijfeld. Niet dat het niet trok, natuurlijk wel, kijk die voorkant! Maar er lag nog zo veel te lezen. Gelukkig kon ik dat een week of twee volhouden nadat ik het had zien liggen. En toen, mocht het mee naar huis.

Het verhaal

Een imposant hotel, geïsoleerd gelegen midden in de Zwitserse Alpen. Elin, rechercheur, wordt door haar broer uitgenodigd om zijn verloving te vieren in het hotel. Het hotel is prachtig, maar zodra Elin over de drempel stapt heeft ze het gevoel dat er iets niet pluis is en dit idee wordt versterkt wanneer ze hoort dat het hotel voor de verbouwing een vervallen sanatorium was. Wanneer Isaacs verloofde de volgende ochtend spoorloos verdwenen lijkt, wordt Elin pas echt ongerust. Een sneeuwstorm heeft het hotel afgesloten van de buitenwereld en de hotelgasten beginnen in paniek te raken. Niemand heeft door dat er nog een vrouw is verdwenen: de enige die hen had kunnen waarschuwen voor het naderende gevaar…

De schrijver

Sarah Pearse woont in South Devon met haar man en twee dochters. Ze studeerde Engels aan de universiteit van Warwick en verzorgde de PR voor diverse merken. Toen ze in de twintig was verhuisde ze naar Zwitserland en bracht veel van haar vrije tijd door in de Alpen, de setting van Het sanatorium. Ze las een artikel over de geschiedenis van sanatoria in dat gebied, en hierin vond ze de inspiratie voor haar thriller.

Mening

Ook dit boek was weer een echte pageturner, echt je blijft lezen want er gebeurt zo veel. De voorkant past goed bij het boek, donker, dreigend en een mooi hotel (het deed mij een beetje denken aan Grand Hotel Budapest, al is dat roze…) tussen al die hoge, met sneeuw bedekte bergen.

Het boek speelt zich volledig af in en om een hotel dat vroeger een sanatorium in geweest. Je volgt het verhaal vanuit Elin (in de derde persoon), die met haar vriend naar het hotel afreist voor een verlovingsfeest van haar broer. Zijn verloofde blijkt een bekende van haar te zijn, maar ze hebben nu geen contact meer. Het hotel heeft overblijfselen van het sanatorium gebruikt in de inrichting, wat een beetje raar over komt (vind ik, maar vindt Elin ook). Eenmaal daar barst het noodweer los in de vorm van een enorme sneeuwstorm, waardoor het hotel wordt afgesloten van de buitenwereld. En dan gebeuren er vreemde dingen, er vallen doden. Elin, rechercheur in Engeland waar ze vanwege de nasleep van een eerdere zaak niet actief meer werkt, pakt haar werk hier weer op. Zij is de enige met ervaring en kennis in dit soort situaties. Dat ze verzwijgt dat ze niet meer in functie is, maakt het er allemaal niet gemakkelijker op. Je wordt van de ene actie naar de andere gesleept en je wilt eigenlijk gewoon weten hoe het nou allemaal zit. Niets is wat het lijkt is ook hier het thema. De ontknoping zag ik (zoals gewoonlijk) weer niet aankomen. Een lekker leesboek! 

Boekinformatie

Titel: Het sanatorium

Auteur: Sarah Pearse

Oorspronkelijke titel: The Sanatorium

Vertaler: Roelof Posthuma

ISBN: 9789026350917

Uitgever: Ambo|Anthos

Verschijningsdatum: 9 augustus 2021

Aantal pagina’s: 448

Prijs: € 21,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten