woensdag 18 mei 2022

Lucy Strange - De zusjes uit het verzonken moeras

Een nieuwe Lucy Strange! Die wordt meteen in bestelling gezet zodra ik zie dat die aangeboden wordt. En na verschijnen wordt ie ook meteen gelezen, met dank aan het AD interview.

Ik las eerder al haar andere boeken  en schreef daar stukjes over (klik op de titel voor het betreffende blogje): Ons kasteel aan zeeHet geheim van het Nachtegaalbos en De geest en het meisje.

 

Het verhaal

'De zusjes uit het Verzonken Moeras' van Zilveren Griffel-winnaar Lucy Strange is een beklemmend mooi historisch kinderboek vol magie. Zes zusjes wonen op een armzalige boerderij omgeven door moerasland. Hun vader is een tiran. Hun zorgzame grootmoeder probeert hen te beschermen, maar wat als zij er niet meer is? Het dorpje in de moeraslanden krijgt bezoek van een mysterieus circus, waar de drie oudste zusjes op een avond samen heen gaan. De volgende ochtend is Grace, de oudste, spoorloos verdwenen. Kan Willa haar zus redden van haar lot, en tegelijkertijd aan haar eigen noodlot ontsnappen? 

De schrijver

Lucy Strange was actrice, zangeres en verhalenverteller voor ze lerares Engels werd op een school voor Voortgezet onderwijs. Ze woont in Kent met haar partner James, haar zoontje en haar kat. Ze schreef de boeken Het geheim van het Nachtegaalbos, Ons kasteel aan zee en De geest en het meisje en nu dus De zusjes uit het Verzonken Moeras

Mening

Ik ben blij dat ik boeken mocht tippen voor de boekenrubriek in de Mezza (bijlage van de zaterdag AD), want anders was dit boek op de stapel beland en had ik het pas later gelezen.(Dan had ik nog wel iets moois tegoed gehad eigenlijk…)

Ook dit boek van Lucy Strange was weer prachtig mooi. Een sprookje, duister zoals de oude sprookjes ook zijn. De zes zusjes Fernby zijn een vloek volgens de vader. De vloek staat aan het begin van het boek en je weet dus meteen welk lot welke zus te wachten staat. Grace, de oudste, wordt uitgehuwelijkt aan Silas in ruil voor een paard. Grace is daar niet blij mee en laat het er niet bij zitten, ze verdwijnt na een avondje circus. De waarzegster heeft gezegd dat ze weg moest rennen om haar noodlot te voorkomen, heeft ze Willa nog verteld.

Willa, vanuit wier oogpunt het hele verhaal in de ik-vorm wordt verteld, gaat op zoek naar haar zus. Ze volgt het spoor van het circus door de draslanden met alle gevolgen van dien. Je krijgt ondertussen mee wat de gebruiken en de cultuur is in die omgeving, zoals de ceremonie van de voorjaarsvuren. En, heel jammer, je mag geen boeken lezen of bezitten en ook landkaarten zijn verboden. Die dingen laten je nadenken over wie je bent en waar je bent. Gelukkig zijn er tegendraadse mensen, zoals Opoe.

Ieder deel begint met een citaat uit een boek van May Fernsby. Waarvan achteraf duidelijk wordt wie dat is. Want naast de zoektocht speelt er nog iets heel anders. Daar vertel ik hier natuurlijk verder niks over, want ook dit boek zou je zelf moeten lezen. Ik kan alleen zeggen dat het weer een dikke aanrader is voor kinderen vanaf 10 jaar die van een spannend avontuur houden.

 

Boekinformatie

Titel: De zusjes uit het Verzonken Moeras

Auteur: Lucy Strange

Oorspronkelijke titel: Sisters of the Lost Marsh

Vertaler: Aleid van Eekelen-Benders

ISBN: 9789025775919

Uitgever: Gottmer

Verschijningsdatum: 6 april 2022

Aantal pagina’s: 280

Prijs: € 16,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten