vrijdag 3 april 2020

Catherine Steadman - Mr. Nobody


Een paar maanden geleden las ik het eerste boek van Steadman, De duik, en schreef daar dit stukje over .Ik was enthousiast en besloot om deze schrijfster in de gaten te houden. Nu is er dus een tweede boek. Meteen lezen!

Het verhaal

Op een Engels strand wordt een man gevonden: half bewusteloos, geen papieren en niet in staat om te praten. Iedereen toont belangstelling. De ziekenhuismedewerkers voelen zich op onverklaarbare wijze tot hem aangetrokken, de internationale medische experts staan voor een raadsel en de landelijke pers noemt hem Mr. Nobody. Allemaal zijn ze op zoek naar antwoorden. Wie is deze man? En wat is er met hem gebeurd?
Neuro-psychiater Dr. Emma Lewis wordt gevraagd de patiënt te beoordelen. Dit is haar grote kans: deze zaak kan haar wereldwijde bekendheid opleveren. Maar daar schuilt ook het gevaar. Veertien jaar geleden verliet Emma het dorp waar ze opgroeide en sindsdien heeft ze er alles aan gedaan om elk spoor van haar verleden uit te wissen. Hoe meer tijd ze met haar patiënt doorbrengt, des te meer alarmbellen er afgaan in haar hoofd. Ze is doodsbang dat hij nét dat ene weet wat niemand anders te weten mag komen.

De schrijver

Catherine Steadman komt uit Londen en is actrice. Ze speelde onder andere in Downtown Abbey. Eerder verscheen haar debuut De duik dat zeer positief is ontvangen.

Mening

Oh, weer zo’n goed boek!!! Het verhaal bestaat eigenlijk uit twee delen, die in het boek vervlochten zijn. Het gaat over Mr. Nobody, een man die gevonden wordt op het strand en zijn geheugen kwijt is. Het doet denken aan The Pianoman die jaren geleden gevonden werd in Engeland. Deze meneer wordt ook genoemd in het boek en in het nawoord blijkt dat verhaal ook een aanleiding te zijn geweest voor het schrijven van dit boek. Maar natuurlijk is deze meneer, die ze maar Matthew gaan noemen, een heel ander geval dan de pianoman. Je komt er langzaam achter hoe zijn verhaal in elkaar zit.
Ondertussen lees je ook over Emma, de neuro-psychiater die naar Norfolk gehaald wordt vanuit Londen om Mr. Nobody te onderzoeken en behandelen. Een enorme kans voor haar, maar wat is haar verleden? En welke rol speelt het verleden in haar huidige rol? Ook dit wordt langzaam maar zeker duidelijk. 
De titels boven de hoofdstukken geven aan vanuit wiens beeld er geschreven wordt en hebben een relatie tot het hoofdstuk.
Een mooie psychologische thriller (al staat voor in het boek dat het een roman is en op de voorkant wel thriller) met een goed uitgewerkt plot. Tot op het laatst weet je niet precies hoe alles zit. Vermoedens zijn er wel, maar ja, iemand die zijn geheugen kwijt is en bij vlagen herinneringen terug krijgt. Hoe betrouwbaar is wat je leest. Een fijn boek weer. Zeker het lezen waard!


Boekinformatie

Titel: Mr. Nobody
Auteur: Catherine Steadman
ISBN: 9789045219561
Uitgever: Karakter Uitgevers
Verschijningsdatum: 17 februari 2020
Aantal pagina’s: 372
Prijs: € 19,99
Ook verkrijgbaar als e-book.

Lijkt dit boek je wat? Koop het dan bij voorkeur in een stenen winkel bij jou in de buurt, of via hun webshop. Bijvoorbeeld bij een filiaal van Boekhandel De Kler, of via hun webshop www.dekler.nl .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten